Foto: iSTOCK
Rezultat je savršeno prozračno tijesto koje se topi u ustima, idealno za doručak ili brunch
povezane vijesti
Ako volite mekano, mirisno pecivo koje izgleda kao da dolazi iz francuske pekarnice, ovaj brioche s butternut tikvom pravo je otkriće. Tikva mu daje prekrasnu boju i vlagu, dok vanilija i grožđice unose suptilnu slatkoću.
Rezultat je savršeno prozračno tijesto koje se topi u ustima, idealno za doručak, brunch ili posluženo uz topli maslac i domaći džem.
Vrijeme: 35 min priprema, 60 min pečenje, 2 sata za dizanje
Sastojci za 8 osoba:
300 g brašna manitoba
170 g glatkog brašna
400 g očišćene butternut tikve
40 g mlijeka
30 g maslaca sobne temperature
1 jaje
100 g šećera
3 g suhog kvasca
5 g soli
50 g grožđica
1 stabljika vanilije
Za premaz:
1 žutanjak, žlica slatkog vrhnja
Priprema:
Stabljiku vanilije razrezati, sjemenke ukloniti i staviti po strani, a štapić staviti u vodu i zakuhati. Na pari aromatizirane vode kuhati tikvu kojoj ste uklonili koru i sjemenke te je narezali na tanke ploške. Tikvu na pari kuhati oko 30 minuta, zatim je zgnječiti.
U posudu miksera staviti obje vrste brašna, šećer, suhi kvasac i razmućeno jaje. Uključiti mikser, ubaciti mlaki pire od tikve i postepeno dodavati mlijeko sobne temperature. Kada smjesa postane homogena, dodati sjemenke vanilije i miksati još 10 minuta. Zatim dodati sol i miksati još nekoliko minuta.
U tijesto postepeno umiješati komadić po komadić omekšalog maslaca. Zatim ubaciti grožđice i miksati 3 do 4 minute. Tijesto prebaciti na nauljenu površinu, nekoliko puta preklopiti, oblikovati kuglu i staviti u posudu u kojoj će se dizati. Tijesto ostaviti na toplom oko dva i pol sata dok ne udvostruči volumen.
Kada se tijesto diglo, oblikovati valjak, narezati na 8 komada i svaki oblikovati u loptu. Složiti u kalup, pokriti krpom i dizati još sat vremena. Premazati mješavinom žutanjka i slatkog vrhnja te peći 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.