Recept

Krostata s dunjama je neodoljivo dobar početak vikenda!

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

TEŽINA: Srednje


VRIJEME: sat i 30 minuta


SASTOJCI ZA 10 OSOBA:


ZA TIJESTO:


  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 50 g škrobnog brašna
  • 3 žumanjka
  • pola vrećice vanilin šećera
  • sol

ZA NADJEV:


  • 5 dunja
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • žlica ruma
  • 1 žlica meda
  • cimet
  • 2 do 3 žlice marmelade od marelica
  • 2 do 3 žlice vode

PRIPREMA: Razmrviti maslac s brašnom, zatim dodati škrobno brašno, žumanjke, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.


Sve brzo umijesiti u glatko tijesto koje ćete umotati u plastičnu foliju i ostaviti da odmara u hladnjaku najmanje pola sata. Dunje oprati, razrezati na četvrtine, a zatim im ukloniti koru i tvrde dijelove.


Dunje naribati ili isjeckati na kockice. Voće staviti u tavu, posuti šećerom i dodati malo vode i ruma. Dinstati dok sok ne ispari. Ugasiti vatru pa umiješati med i cimet.


Od tijesta odvojiti 1/4, a ostatak razvaljati i njime obložiti namašćeni kalup za krostatu. Rubove nemojte rezati. Izbosti vilicom, premazati marmeladom, a povrh staviti nadjev od voća.


Gore naribati ostatak tijesta, a rubove preklopiti. Peći oko pola sata na 180 stupnjeva.