Foto: Pexels
Ovaj desert spaja najbolje od oba svijeta: nježnu teksturu pirea od bundeve i bogatu slatkoću otopljene čokolade
povezane vijesti
Ako tražite savršeni jesenski kolač koji miriše na toplinu, začine i dom – upravo ste ga pronašli. Ovaj sočni kruh od bundeve spaja najbolje od oba svijeta: nježnu teksturu pirea od bundeve i bogatu slatkoću otopljene čokolade.
Idealan je uz jutarnju kavu, popodnevni čaj ili kao desert nakon večere.

Foto: Pexels
Sastojci
-
1 i ¾ šalice pšeničnog brašna (može i pola integralnog)
-
1 šalica šećera
-
½ šalice tamnog smeđeg šećera
-
1 žličica sode bikarbone
-
½ žličice soli
-
2 žličice cimeta
-
¼ žličice muškatnog oraščića
-
2 jaja
-
400 g (1 limenka) pirea od bundeve
-
½ šalice otopljenog kokosovog ulja (ili maslaca)
-
1 žličica ekstrakta vanilije
-
2 šalice čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane tamne čokolade
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 190 °C i obložite kalup za kruh (9×25 cm) papirom za pečenje.
-
U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i začine.
-
U drugoj zdjeli umutite jaja, šećere, pire od bundeve, otopljeno ulje i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Spojite suhe i mokre sastojke te lagano promiješajte, samo dok se ne sjedine (ne pretjerujte, da kruh ostane prozračan).
-
Umiješajte čokoladne kapljice.
-
Smjesu prelijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
-
Pecite 40–45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Ako želite mini verzije, možete smjesu rasporediti u kalupe za muffine – tada pecite 20–25 minuta.
Savjet za serviranje
Ovaj kruh je najbolji kad se malo ohladi; tada se čokolada lagano stvrdne, a bundeva razvije punu aromu. Odličan je uz kavu s mlijekom, chai latte ili kao desert uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Foto: Pexels