Foto: Pexels
Za dodatnu punoću, poslužite je s žlicom gustog jogurta i posipom svježeg kopra, a rezultat je hranjiv, mirisan i savršeno uravnotežen obrok koji će vas ugrijati iznutra
povezane vijesti
Ova jednostavna, ali aromatična juha izgleda poput jeseni u tanjuru. Spoj kremaste crvene leće, mrkve i pečenih rajčica stvara savršenu ravnotežu okusa, dok limun i orijentalni začin sumak donose svježinu i laganu kiselkastu notu.
Za dodatnu punoću, poslužite je s žlicom gustog jogurta i posipom svježeg kopra, a rezultat je hranjiv, mirisan i savršeno uravnotežen obrok koji će vas ugrijati iznutra.

Foto: Pexels
Sastojci (za 4 porcije)
-
4 žlice maslaca (podijeljeno na pola)
-
1 srednji žuti luk, nasjeckan
-
2 mrkve, oguljene i nasjeckane
-
1,4 l povrtnog temeljca s manje soli
-
1 konzerva (oko 400 g) pečenih sjeckanih rajčica
-
1 ½ šalice suhe crvene leće, isprane
-
1 ½ žličica krupne soli
-
1 ¼ žličice mljevenog sumaka (po želji još malo za posipanje)
-
naribana korica 1 limuna
-
2 žlice svježeg limunovog soka (otprilike 1 limun)
-
6 žlica punomasnog grčkog jogurta
-
¼ šalice svježeg kopra, sitno nasjeckanog
Priprema
-
U velikom loncu zagrijte 2 žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i mrkvu te pirjajte oko 5 minuta, dok ne omekšaju.
-
Ulijte temeljac, dodajte rajčice, leću, sol i sumak. Pojačajte vatru dok ne zakipi, zatim smanjite na srednje lagano i poklopite. Kuhajte 15-ak minuta, dok leća ne omekša.
-
Maknite s vatre i umiješajte preostali maslac i limunov sok.
-
Juha se poslužuje topla – u svaku zdjelu dodajte žlicu jogurta, malo limunove korice, nasjeckanog kopra i, po želji, prstohvat sumaka za dodatnu boju i aromu.
Savjet:
Sumak možete pronaći u trgovinama sa začinima ili zamijeniti prstohvatom mljevenog limunovca ili kombinacijom limunove korice i prstohvata soli.

Foto: Pexels