Foto: Pexels
Ova efikasna tehnika daje kolačićima i kolačima intenzivniji, orašast i karameliziran okus koji podsjeća na pečene lješnjake i toplu vaniliju
povezane vijesti
Jesen i zima su sezona pećnice i toplih mirisa iz kuhinje, a ako postoji jedan trik koji će svaku turu keksa pretvoriti u nešto posebno, to je maslac pržen do zlatne boje.
Ova jednostavna tehnika, poznata kao brown butter, daje kolačićima i kolačima intenzivniji, orašast i karameliziran okus koji podsjeća na pečene lješnjake i toplu vaniliju.

Foto: Pexels
Zašto koristiti prženi maslac?
Obični otopljeni maslac dobar je za teksturu, ali kad se lagano zapeče, razvija kompleksnu aromu i puniji okus. Prženi maslac oslobađa spojeve koji mu daju miris i okus orašastih plodova, što svaku klasičnu smjesu za kekse pretvara u gurmanski užitak.
Kako pravilno pržiti maslac?
-
U manjoj posudi rastopiti maslac na srednjoj temperaturi.
-
Miješati neprestano drvenom žlicom kako se ne bi zalijepio za dno.
-
Nakon nekoliko minuta pojavit će se pjenasti sloj; to je znak da se voda isparava.
-
Kada maslac poprimi zlatno-smeđu boju i zamiriše na orašasto, odmah ga maknuti s vatre.
-
Preliti u drugu, hladnu posudu kako se ne bi dalje pržio.
Savjet: tijekom procesa pažljivo promatrati boju, jer prženi maslac lako prelazi iz savršeno zlatnog u zagoreni.
Kako prilagoditi recept?
Budući da se dio tekućine izgubi tijekom prženja, dodajte 1–2 žlice dodatnog maslaca (ili malo vode) kako bi smjesa ostala mekana i podatna. Tako će keksi i dalje imati onu savršenu kombinaciju hrskavih rubova i mekanog središta.
Savršeno za svaku vrstu keksa
Prženi maslac može se dodati gotovo svakom receptu, od klasičnih čokoladnih keksa do kolača s cimetom, orasima ili bundevom. Osim bogatijeg okusa, tijesto poprima toplu boju i miris koji odmah podsjećaju na hladnija godišnja doba.

Foto: Pexels