Jednostavan, a profinjen

Francuski kolač s kruškama elegantni je desert koji se topi u ustima

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Savršen kolač za popodnevnu kavu

Ako volite miris maslaca, nježnu teksturu i profinjene okuse, ovaj kolač s kruškama donosi dašak Francuske ravno na vaš stol.


Inspiriran klasičnim francuskim desertima, ovaj kolač ističe se tanko rezanim kriškama kruške koje se tijekom pečenja gotovo utope u tijestu, stvarajući sočnu i mekanu strukturu.


Elegantan biskvit i nježna nota vanilije obavijaju voće u savršenu ravnotežu jednostavnosti i sofisticiranosti. Rezultat je kolač koji jednako oduševljava izgledom i okusom: idealan za poslijepodnevnu kavu ili elegantni desert nakon večere.


Sastojci (za kalup veličine 25 x 11 cm):


Za nadjev od krušaka:


  • 1 kg krušaka
  • 2 žlice limunovog soka

Za biskvit:


  • 85 g omekšalog maslaca
  • 85 g šećera
  • 1 žličica mljevene vanilije
  • 2 jaja
  • 170 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice mlijeka

Dodatno:


  • 50 g listića badema
  • 1 žličica šećera s cimetom

FOTO: Unsplash


Priprema:


Pećnicu zagrijte na 200 °C (ili 180 °C ako koristite ventilator). Kalup za pečenje premažite s malo maslaca i lagano pobrašnite. Kruške ogulite, prepolovite, odstranite koštice i narežite na vrlo tanke ploške. Pomiješajte ih s limunovim sokom kako ne bi potamnile. U zdjeli izmiksajte maslac dok ne postane pjenast, zatim postupno dodajte šećer i vaniliju. Umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, a zatim naizmjence s mlijekom dodajte smjesi od jaja i maslaca. Na kraju lagano umiješajte pripremljene kriške krušaka.


Tijesto prelijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Po vrhu pospite listiće badema i šećer s cimetom. Kolač pecite u donjoj trećini pećnice oko 65 minuta. Nakon otprilike 40 minuta pokrijte ga aluminijskom folijom kako bi ostao sočan. Kolač ostavite da se ohladi u kalupu oko jedan sat, zatim ga pažljivo izvadite i pustite da se potpuno ohladi prije posluživanja.


Ovaj kolač s kruškama utjelovljuje sve što volimo u francuskoj kuhinji: jednostavnost pripreme, profinjene arome i savršenu ravnotežu između voća i maslaca. Poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije, žlicu tučenog vrhnja ili jednostavno uz šalicu mirisne kave.