 
                            FOTO: iStock
Savršen kolač za popodnevnu kavu
Ako volite miris maslaca, nježnu teksturu i profinjene okuse, ovaj kolač s kruškama donosi dašak Francuske ravno na vaš stol.
Inspiriran klasičnim francuskim desertima, ovaj kolač ističe se tanko rezanim kriškama kruške koje se tijekom pečenja gotovo utope u tijestu, stvarajući sočnu i mekanu strukturu.
Elegantan biskvit i nježna nota vanilije obavijaju voće u savršenu ravnotežu jednostavnosti i sofisticiranosti. Rezultat je kolač koji jednako oduševljava izgledom i okusom: idealan za poslijepodnevnu kavu ili elegantni desert nakon večere.
Sastojci (za kalup veličine 25 x 11 cm):
Za nadjev od krušaka:
- 1 kg krušaka
- 2 žlice limunovog soka
Za biskvit:
- 85 g omekšalog maslaca
- 85 g šećera
- 1 žličica mljevene vanilije
- 2 jaja
- 170 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice mlijeka
Dodatno:
- 50 g listića badema
- 1 žličica šećera s cimetom

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C (ili 180 °C ako koristite ventilator). Kalup za pečenje premažite s malo maslaca i lagano pobrašnite. Kruške ogulite, prepolovite, odstranite koštice i narežite na vrlo tanke ploške. Pomiješajte ih s limunovim sokom kako ne bi potamnile. U zdjeli izmiksajte maslac dok ne postane pjenast, zatim postupno dodajte šećer i vaniliju. Umiješajte jedno po jedno jaje. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, a zatim naizmjence s mlijekom dodajte smjesi od jaja i maslaca. Na kraju lagano umiješajte pripremljene kriške krušaka.
Tijesto prelijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Po vrhu pospite listiće badema i šećer s cimetom. Kolač pecite u donjoj trećini pećnice oko 65 minuta. Nakon otprilike 40 minuta pokrijte ga aluminijskom folijom kako bi ostao sočan. Kolač ostavite da se ohladi u kalupu oko jedan sat, zatim ga pažljivo izvadite i pustite da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Ovaj kolač s kruškama utjelovljuje sve što volimo u francuskoj kuhinji: jednostavnost pripreme, profinjene arome i savršenu ravnotežu između voća i maslaca. Poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije, žlicu tučenog vrhnja ili jednostavno uz šalicu mirisne kave.
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                