Važan potez

Razgovor s ravnateljem koji je u osnovnoj školi zabranio mobitele i gazirana pića

Zdravlje i ja

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Odluka nije došla naglo, nego iz promišljanja o tome što danas djeci najviše oduzima pažnju i zdravlje.

U školskim hodnicima Osnovne škole Vrgorac više se ne čuju zvukovi otvaranja limenki ni notifikacije s mobitela. Umjesto toga, čuje se razgovor, smijeh i pokoji zaboravljeni šum stvarnog školskog života. Škola je, prema pisanju portala Zdravlje i ja, odlučila povući potez koji mnogi spominju, ali rijetki provedu, zabranila je gazirana pića i korištenje mobitela.


Odluka nije došla naglo, nego iz promišljanja o tome što danas djeci najviše oduzima pažnju i zdravlje. Gazirani napitci puni šećera i uređaji puni distrakcija zajedno su stvarali naviku brzog zadovoljstva, ali i tihu ovisnost. U Vrgorcu su odlučili stati tome na kraj i vratiti djeci ono što škola treba biti, prostor za učenje, druženje i razvoj zdravih navika.


Zabrana nije uvedena da bi se nešto oduzelo, nego da bi se djeci dalo više. Više energije za igru, više koncentracije za nastavu, više prostora za stvarne razgovore. Iako se nekima takva odluka može činiti strogom, njezina je poruka jednostavna: škola ne smije biti mjesto gdje se gase pogledi i otvaraju limenke, nego gdje se otvaraju umovi.


Ravnatelj OŠ Vrgorac, Krešimir Kuran kazao je kako na zabranu reagiraju roditelji, djeca i djelatnici škole, ispričavši da je u razgovoru s učiteljima tjelesne i zdravstvene kulture utvrdio da se škola svake godine bori s problemom sve većeg broja učenika s povišenom tjelesnom masom, a to je trend koji je potrebno zaustaviti.


Učitelji su, također, primijetili da određeni broj učenika u školu redovito dolazi s gaziranim pićima u svojim torbama iako je dobro poznato koliko su štetna te da pridonose pretilosti, bolestima srca, bubrega i jetre, pa čak i dijabetesu.


“Ovom mjerom nastojat ćemo smanjiti unos prekomjernog šećera bar dok su učenici u školi”, kazao je ravnatelj Kuran za portal Zdravlje i ja na kojem možete pročitati čitav intervju.