
Na trpezi se našlo mnoštvo delicija, a svakom ponuđenom jelu i piću u osnovi je stajala ona - kraljica šljiva
povezane vijesti
Gornja etaža planetarno popularnog tradicijskog restorana Lička kuća u Nacionalnom parku Plitvička jezera jučer je, peti put zaredom, slavila skromnu, ali neponovljivu lički šljivu sorte bistrica. U brojnim šljivinim delicijama uživali su mnogi: novinarske ekipe, predstavnici turističkih zajednica, čelnici jedinica lokalne samouprave, javnih poduzeća i ustanova. Riječi dobrodošlice na ovogodišnjem Festivalu šljiva nazočnima je poželio ravnatelj Nacionalnog parka Plitivička jezera Tomislav Kovačević koji je odmah ustvrdio da ovaj Festival slavi skromnu voćku čija je važnost u životu ličkih obitelji uvijek bila neprijeporna i nezamjenjiva.
Uspješna sezona
– Mi u našim restoranima još uvijek poslužujemo prošlogodišnji pekmez. Zato što je vrlo ukusan, bez dodataka i rađen po recepturi drevne Like. Završava se turistička sezona 2025. koju već sad moram ocijeniti vrlo uspješnom. Vjerujem da će iduća sezona biti još bolja jer će uskoro početi rekonstrukcija hotela Plitvice, objekta koji ima vrlo dugu i bogatu povijest, od 1958. godine. Rekonstrukcija ovog hotela trajat će 18 mjeseci i siguran sam da će taj hotel nastaviti izvrsno kotirati među gostima. Ulažemo i u nekoliko restorana, a nedaleko odavde će se dovršiti Prezentacijski centar »Medvjeđak«. U svakom slučaju dobro smo radili i dalje investiramo na radost i zadovoljstvo brojnih gostiju, naglasio je ravnatelj Kovačević.
Sve za »repete«
Govoreći o blagodati kakvom se s pravom smatra lička šljiva, ravnatelj Kovačević nije dvojio kako su vrijedne ekipe Ličke kuće priredile samo neka jela i slastice bez kojih se u prošlosti nije mogla zamisliti lička zimnica. Kraj stolova prepunih biranih delicija u trenu su se našli »repetaši« od kojih je svatko na svoj način hvalio neku slasticu, knedle sa šljivama, palačinke s pekmezom od šljiva, masnicu, rolade sa šljivama, torte sa šljivama i cijeli spektar slastica kojima je šljiva bila glavni sastojak. Gosti koji su bili suvozači ili putnici rado su se »oslobodili« obaveza vožnje i kušali ličku šljivovicu za koju su mnogi nutricionisti odavno dokazali kako je dobra rakija uvijek bolja od lošeg viskija, ruma ili votke. Svi posjetitelji ovog festivala ponijeli su kući staklenku pekmeza od šljiva koji se pekao tijekom trajanja festivala.