Simbol Like

Duboki naklon ličkoj bistrici. Sprema se Festival šljiva u NP Plitvička jezera

Marin Smolčić

Što je festival šljiva bez šljivovice / Foto Marin Smolčić

Što je festival šljiva bez šljivovice / Foto Marin Smolčić

U vremenima oskudice, ličke su domaćice stvarale brojne delicije temeljene na šljivama kojima su se radovali svi članovi obitelji



Postala je tradicija da Nacionalni park Plitvička jezera svake godine nakon priredbe Jesen u Lici priređuje svoj Festival šljiva. Ove godine će se ovu manifestaciju slaviti u četvrtak, 9. listopada s početkom u 13 sati, u ugodnom ambijentu restorana Lička kuća. Za tu prigodu koristi se gornja etaža popularnog restorana. Bit će ovo peti put od kada se slavi lička šljiva sorte »bistrica«. Najskromnija, ali najpopularnija vrsta voća koje uspijeva u Lici.


Obilje svega


Svake godine se na Festivalu šljiva okuplja mnoštvo novinarskih ekipa, predstavnika turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave. Nakon što ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević održi zdravicu u znak dobrodošlice, gostima su na raspolaganju brojne slastice i kulinarske delicije koje pripremaju vrsne ekipe Ličke kuće. Pri tome je gotovo nemoguće izdvojiti neko jelo ili slasticu koja plijeni veću pažnju gostiju od ostalih.


Šljiva u ličkoj tradiciji i gastrokulturi ima veliko značenje. U vremenima oskudice, bez velikih trgovačkih lanaca i mnoštva prehrambenih proizvoda, vrijedne ruke ličkih domaćica stvarale su brojne delicije kojima su se radovali svi članovi obitelji. Šljive su se sušile, od njih se pravio pekmez i džem, kompoti i slatko, najpopularnije jelo od šljiva bile su knedle sa šljivama. Odrasli muški članovi su veći dio godišnjeg uroda šljiva pretvarali u rakiju, žesticu koja će se također moći kušati na ovom Festivalu.


Autentičnost




Pri tome se u ponudi posjetiteljima Festivala uvijek serviraju neke od najboljih rakija s ličkog područja. Ovom prilikom posjetitelji će uživati u autentičnim delicijama od šljiva, pripremljenima posebno za ovu prigodu, a sve u cilju očuvanja kulturne i gastronomske baštine Like. Festival šljiva već niz godina slavi se kao podsjetnik na važnost šljive bistrice i njezin doprinos razvoju ličkog kraja.


Cijelo vrijeme tijekom trajanja Festivala šljiva vrijedna ženska čeljad, odjevena u ličke narodne nošnje, pripremat će pekmez od šljiva. Bez dodataka i moderne kemije, upravo onako kako se to činilo stotinama godina ranije. U ogromnim posudama zapremine od 70 do 100 litara spremat će se pekmez, svakako po starinskoj recepturi. Na odlasku s Festivala šljiva svaki posjetitelj će kući ponijeti jednu staklenku toplog pekmeza, delicije čija se vrijednost i korist oduvijek smatrala nezaobilaznim dijelom bogate ličke jeseni i obilja koje je stoljećima donosila.