
Foto: TZ TAR
Organizirana kao svojevrsna zahvala svim posjetiteljima i turistima koji su tijekom sezone boravili u ovom dijelu Istre, fešta je spojila najbolje od glazbe, gastronomije i tradicije
U bogatom kalendaru ljetnih događanja duž istarske obale, gdje gotovo svako “misto” svoju feštu ima, smisliti nešto novo postaje pravi izazov. Ipak, Tar-Vabriga i tamošnja Turistička zajednica uspjeli su organizirati drugačiju i originalnu dvodnevnu turističku zabavu koja je potvrdila svoj status jedne od najspektakularnijih i najposjećenijih fešti na poluotoku.
Organizirana kao svojevrsna zahvala svim posjetiteljima i turistima koji su tijekom sezone boravili u ovom dijelu Istre, fešta je spojila najbolje od glazbe, gastronomije i tradicije.
Novitet ovogodišnjeg izdanja bio je festival GustaTorre, koji je na poseban način oživio centar Tara – mirisima domaćih specijaliteta, okusima autentičnih istarskih proizvoda i zvucima bogate glazbene baštine.
– Ideja za GustaTorre nastala je iz želje da na jednom mjestu okupimo ono najbolje što Istra ima – ljude, proizvode, običaje i priče koje čine identitet našeg kraja. Dok smo osmišljavali program tarske fešte, javila se misao, “zašto sve ono vrijedno i autentično ne bismo predstavili upravo u Taru, mjestu koje ljeti postaje dom posjetiteljima iz cijelog svijeta?”
GustaTorre je zamišljen kao prostor susreta autentične Istre – one koju svakodnevno stvaraju vrijedni pojedinci, obrtnici, udruge, općine i turističke zajednice. Svi oni svojim radom i entuzijazmom doprinose očuvanju tradicije, ali i njenom predstavljanju u suvremenom kontekstu, rekla je direktorica Turističke zajednice Tar-Vabriga Sanja Žužić, idejna začetnica festivala.
Očuvanje autohtonih vrsta
Manifestacija je okupila brojne “čuvare” istarske baštine, prave majstore tradicijskih zanata, među kojima je bila i Vltava Muk, povjesničarka umjetnosti i etnologinja iz Zavičajnog muzeja Poreštine.
Ova stručnjakinja za očuvanje memorije o tradicijskim zanatima organizira i vodi radionice za građanstvo kroz koje prenosi razne tradicijske i kreativne vještine, a u Taru je pokazala predenje na preslici i vretenu.
Među sudionicima je bio Livio Bratičić iz Lindarskog križa koji se pletenjem košara bavi punih 50 godina, koristi tradicijske materijale poput drena, šviba, jasena i vrbe. Svoju vještinu demonstrirala je i Biserka Vranić iz Pule, vrsna tkalja koja se tkanjem bavi od mladosti, a posjetitelji su mogli vidjeti cijeli proces stvaranja tkanine na tkalačkom stanu – od postavljanja osnove pa sve do stvaranja uzoraka preplitanjem niti na čuncima.
U gastro ponudi isticala se Zdenka Jakus iz Žminja koja je predstavila slatku uskršnju tradiciju nudeći na degustaciju istarsku pincu, dok je Gracijela Damijanić prezentirala izradu domaće istarske tjestenine – fuži, makaruna i pasutica.
Bogata gastro ponuda bila je obogaćena i finom domaćom maneštrom koju su pripremali predstavnici općine Gračišće prezentirajući tako poznati Festival istarskih maneštri. Gošće iz Barbana – Mirjana Prgomet i Mihaela Rojnić predstavili su tradicionalni smokvenjak i Barbanski kolač.
Poseban naglasak stavljen je na očuvanje autohtonih vrsta i tradicionalnih proizvoda. Vedran Macan iz Savičente, vlasnik OPG-a Macan, predstavio je uzgoj istarske ovce pramenke i sireve proizvedene od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka.
Iz udruge Agrorovinj predstavili su istarsku supu, tradicionalni napitak od istarskog terana s prepečenim kruhom, maslinovim uljem, šećerom i paprom. Ova udruga aktivno je radila na promociji ovog autentičnog napitka te je pokrenula proces zaštite umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra.
Domaćini iz Općine Tar-Vabriga predstavili su lokalne specijalitete, uključujući maslinovo ulje s plantaže Larun koje stručnjaci FAO-a smatraju najboljim u Europi, sardone, vabrižanske fritule te pedoće iz uvale Santa Marina gdje se nalazi uzgajalište školjaka.
Demonstracija krpanja ribarskih mreža. Foto: Zvonimir Guzić
GustaTorre
Manifestaciju su upotpunili Domaća tržnica u organizaciji Udruge Istarska web tržnica, gdje su posjetitelji mogli degustirati i kupiti nagrađivane eko proizvode direktno od proizvođača.
GustaTorre kroz lokalne okuse, tradicijske zanate i priče o nasljeđu, omogućila je posjetiteljima da na jednom mjestu dožive sve ono najvrjednije što Istra čuva i njeguje.
– Zahvaljujem svima koji su prepoznali vrijednost ove ideje i uključili se – bilo kao sudionici, bilo kao posjetitelji. Njihova podrška potvrđuje da kvalitetni, lokalno utemeljeni sadržaji imaju itekako važnu ulogu u razvoju održivog turizma. GustaTorre nije samo događaj – to je platforma koja povezuje turizam s lokalnom zajednicom i daje prostor istarskoj autentičnosti da se predstavi na pravi način, dodala je direktorica Sanja Žužić, istaknuvši da neke ideje nastaju planski, a neke spontano – iz iskrene želje i ljubavi prema kraju kojem pripadamo.
Tako je nastao i GustaTorre – kao mjesto susreta onih koji Istru ne predstavljaju samo riječima, već je svakodnevno žive.
Publiku su u sklopu dvodnevnog programa zabavljali Veseli mužikanti. Prvog dana GustaTorre, tradicijske istarske plesove i pjesme predstavili su Folklorno društvo Pazin, dok je drugi dan nastupilo Kulturno-umjetničko društvo Barban.
Program su vodili iskusni Ditmar Šegon, a u subotu su mu se pridružili poznati komični duo Đurđa i Franko, odnosno Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca čiji su specifičan humor i interakcija s publikom dodatno pridonijeli zabavnoj atmosferi na fešti.
Tarska fešta, Foto: TZ TAR
Dječja ulica
Uz sve gastronomske i kulturne sadržaje, turistička fešta u Taru najpoznatija je po bogatom glazbenom programu. Ni ovog puta publika nije ostala razočarana.
Prvi dan atmosferu su podigli energični Infinity band i popularni beogradski bend S.A.R.S., čiji su hitovi rasplesali publiku do ranih jutarnjih sati, dok je druga večer donijela još veća uzbuđenja.
Nastup skupine Tequila bio je odlična uvertira u glazbeni vrhunac večeri i koncert međunarodno popularnih Esteriore Brothersa. Karizmatična braća iz Italije osvojila su publiku svojim mediteranskim šarmom i moćnim vokalima interpretiravši bezvremenske hitove poput “Volare”, “Felicità” i “O sole mio”. Spontani neplanirani nastup imali su već prvu večer fešte kad su posjetili i probali ponuđene gastro delicije.
Najmlađi posjetitelji mogli su uživati u posebno organiziranoj dječjoj ulici koja je ponudila kreativne radionice, zabavne igre, šetnje na štulama i originalne frizure. Neke ideje nastaju iz strateških planova, a neke iz srca.
Ovogodišnja tarska fešta donijela je raznolik sadržaj koji je bio spoj gastronomske baštine i dobre zabave, čineći ovu manifestaciju jedinstvenom u istarskom ljetnom kalendaru.
Tar gustatorre, Foto: TZO TAR