Tradicionalne izvedbe

More, nebo, zemlja: Muška klapa Kastav na Crekvini održala rođendanski koncert

Ivana Kocijan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Publiku oduševile glazba čiji su autori s Kastavštine, Hrvatskog primorja i Istre te obrade tradicionalnih i popularnih pjesama, izvedbe koje diraju u dušu



KASTAV Dvadeset i pet godina uspješnog, neprekinutog rada te novi, netom objavljeni nosač zvuka bili su i više nego odličan povod za veliki koncert koji je muška klapa Kastav održala sinoć pred svojom vjernom publikom na kastavskoj Crekvini, u sklopu 26. Kastafskog kulturnog leta.


Peti nosač zvuka »More, nebo, zemja« koji je klapa objavila početkom lipnja u izdanju Aquaruis recorda, posvećen je autorskoj glazbi čiji su autori – tekstopisci i skladatelji, s Kastavštine, Hrvatskog primorja i Istre. Klapske izvedbe, temeljene na klasičnom načinu klapskog pjevanja, ovog su puta upotpunjene vokalno-instrumentalnim aranžmanima karakterističnim za suvremeni klapski izričaj.


Materijal koji predstavlja svojevrstan odmak od klasičnog klapskog a cappella repertoara članovi muške klape Kastav sinoć su predstavili uz pomalo nesvakidašnju pratnju, onu Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Poznati ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika često surađuje s klapama pa se tako izvrsno uklopio i u glazbenu priču kastavske klape.




Na koncertu kojem su obilježili četvrt stoljeća uspješnog i nagrađivanog rada, članovi klape Kastav vjernoj su se publici predstavili i poznatim a cappella repertoarom kojim oduševljavaju slušatelje na svakom novom nastupu. Obrade tradicionalnih i popularnih pjesama, izvedbe koje diraju u dušu, oduševile su sve prisutne.


Na repertoaru im se našle i autorske skladbe, primjerice najnovija pjesma, »Daž«, kojom su se predstavili na ovogodišnjem MIK-u, a koja je nagrađena priznanjem za najbolji tekst.


Slavljenički nastup nije mogao proći i bez njihovih dugogodišnjih kolegica, suradnica i prijateljica iz ženske klape Kastav koje su se nedavno vratile s turneje po Makedoniji odakle su im »donijele« rođendanski poklon iznenađenja: obradu makedonske tradicionalne pjesme, a iznenadile su ih i jednom posebnom tortom.Na pozornici na Crekvini pridružio im se i omišaljski pjevač Damir Kedžo s kojim su izveli njegovu MIK-ovsku uspješnicu »Kanet na vetru«, prvi put zajednički snimljenu za potrebe autorskog projekta »Prošeći se po Kvarneru« Roberta Grubišića.

Klapsko-tamburaško slavlje klapske pjesme obogatio je i Nenad Vidaković na gitari. Osim glazbenog programa, koncert su upotpunili i kratki videoskečevi čije su glavne junakinje, tri nonice-lutkice svojim simpatičnim komentarima nasmijale publiku.