Foto: N. BLAGOJEVIĆ
Odsjek za hranu, predmete opće uporabe i unapređivanje prehrane NZZJZ-a PGŽ-a redovito provodi ispitivanja i kontrolu domaćih proizvoda osiguravajući njihovu zdravstvenu ispravnost
Odsjek za hranu, predmete opće uporabe i unapređivanje prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a ima važnu savjetodavnu, kontrolnu i edukativnu ulogu u razvoju turističke ponude Primorsko-goranske županije.
Kroz suradnju s lokalnim OPG-ovima, može pridonijeti stvaranju kvalitetne, sigurne, zdrave i atraktivne turističke destinacije koja odgovara potrebama modernih gostiju i istovremeno promiče lokalne vrijednosti.
Primorsko-goranska županija je turistička destinacija koja nudi gostima raznovrsnu ponudu lokalnih proizvoda – od meda, maslinovog ulja, smokvenjaka, pekmeza, sireva, likera, voća i povrća te drugih proizvoda domaćih OPG-ova.
Odsjek redovito provodi ispitivanja i kontrolu domaćih proizvoda osiguravajući njihovu zdravstvenu ispravnost. Tako se dodatno potiče rad lokalnih OPG-ova, potvrđuje njihova kvaliteta te im se otvara lakši put za plasman proizvoda na tržište kao izvorno hrvatskog, provjerene kvalitete i sastojaka.

Med i marmelade na testiranju, Foto: PRESS
Uloga u kontroli i provjeri kvalitete proizvoda
Turisti mogu uživati u autentičnim okusima i visokokvalitetnim proizvodima bez brige za svoje zdravlje, dok lokalni proizvođači dobivaju potvrdu kvalitete svojih proizvoda. Tako zdravlje i sigurnost hrane postaju snažan adut turističke ponude PGŽ-a.
Odsjek za hranu, predmete opće uporabe i unapređivanje prehrane provodi postupke potrebne za provjeru sastava i kakvoće hrane te ocjenjuje zdravstvenu ispravnost hrane prema važećim specifičnim pravilnicima i uredbama. Osim hrane, Odsjek provodi analize kvalitete i zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe koji čine važno mjesto u zaštiti zdravlja i sigurnosti ljudi.
Tako se između ostalog ispituju i posude, pribor za jelo, ambalaža, sredstva za pranje i čišćenje, kozmetički proizvodi, dječje igračke, cijevi koje dolaze u kontakt s vodom za piće itd. U Odsjeku se također utvrđuje i ocjenjuje kakvoća prehrane postupcima utvrđivanja sastava i kakvoće pojedinačnih i cjelodnevnih obroka.
SAVJETOVALIŠTENutricionisti Odsjeka sudjeluju u radu Savjetovališta za zdrave životne navike, koje je namijenjeno svim osobama koje žele poboljšati i unaprijediti svoje zdravlje |
Unaprjeđenje prehrane i edukacija
Ocjenjuje se, prati i unaprjeđuje prehrana svih populacijskih skupina izradom smjernica za njeno unaprjeđenje te edukacijama u skladu sa znanstveno utemeljenim standardima pravilne prehrane.
Odsjek sudjeluje u izradi jelovnika za sve populacijske skupine za objekte s organiziranom prehranom (dječji vrtići, škole, domovi, bolnice, hoteli itd.) ili individualno sukladno prethodnoj evaluaciji nutritivnog statusa te zdravstvenog stanja. Nutricionisti Odsjeka sudjeluju u radu Savjetovališta za zdrave životne navike, koje je namijenjeno svim osobama koje žele poboljšati i unaprijediti svoje zdravlje.