
Ksenija Hrelja iz KUD-a Bribir, majstorica bribirskih makaruna / Foto: Ana Križanec
Članice KUD-a Bribir pripremile su oko 400 porcija tradicionalne delicije. Na prvi pogled jednostavno, ovo jelo plijeni bogatstvom okusa i mirisa. Kako ističe Ksenija Hrelja iz KUD-a Bribir, tajna leži u naizgled malim, ali ključnim detaljima
povezane vijesti
Bribir je i ovo ljeto oživio bogatom tradicijom i prepoznatljivim mirisima. U srcu starog grada, ispred Frankopanske kule Turan, održane su manifestacija Ružica Vinodola i Festival bribirskih makaruna, događaj koji slavi kulinarsku baštinu i zajedništvo. Kroz natjecanje u miješenju makaruna i glazbene nastupe, Bribir je još jednom pokazao kako čuva i cijeni svoju kulturu.
– Cilj manifestacije je približiti nekadašnji običaj biranja najvrednije djevojke – beračice grožđa Vinodola današnjim stanovnicima ovoga kraja, ali i učiniti ga atraktivnim za turiste i tako ponuditi gostu nešto novo i nesvakidašnje. Poruka je vrlo jasna, očuvanje naših bogatih običaja, tradicije na koje smo ponosni prenoseći tu ljubav prema Vinodolu običajima i tradiciji na buduće naraštaje. Jedan od ciljeva je svake godine oplemeniti sam program manifestacije novim sadržajima, te time pratiti trendove i interese naših posjetitelja. U tom duhu je prije dvije godine u Bribiru uvedena revijalna igre za kandidatkinje, igre iz domaćinskog, točnije kulinarskog područja. Priprema »bribirskih makaruna« je upravo način da se široj javnosti predstavi delicija na koju smo mi Bribirci vrlo ponosni. Iako izgleda relativno jednostavno, ona zaista plijeni svojim okusima i mirisima. Posjetitelji su u skopu večeri mogli degustirati bribirske makarune, a naravno pobrinuli smo se da naši posjetitelji ne budu žedni, pa su mogli degustirati i vina Kvarnera, rekla nam je direktorica turističke zajednice Općine Vinodolska općina, Alenka Spoja.

Foto: Ana Križanec
Uz zvuke sopilaša
Program je započeo zvukom bribirskih sopilaša, nakon čega su se kandidatkinje za Ružicu Vinodola okušale u »mišenju makaruna«. Cilj nije bio samo brzina, već i savršenstvo oblika, o čemu je odlučivao stručni žiri. Pobjednica natjecanja bila je Eleonora Brenc. Elenora je iz Ravne Gore, ali ju je ljubav odvela u Novi Vinodolski gdje živi već deset godina. Kako odmalena razvija ljubav prema običajima i tradiciji, tako je i odlučila sudjelovati u ovom natjecanju – i na kraju pobijedila.
Srce festivala bio je Festival bribirskih makaruna, gdje su članice KUD-a Bribir pripremile oko 400 porcija ove tradicionalne delicije. Na prvi pogled jednostavno, ovo jelo ima svoju »malu tajnu«. Kako ističe Ksenija Hrelja iz KUD-a Bribir, tajna leži u naizgled malim, ali ključnim detaljima.
– Tijesto je isto kao i za druge makarune, kao i za šurlice. No, tajna bribirskih makaruna je u maslu i prženom siru, objašnjava Ksenija Hrelja, naglašavajući da je to »posebni, naš domaći specijalitet«. Uz makarune, Bribir se ponosi i »šuljkama od crnoga brašna«, još jednim autentičnim jelom koje govori o bogatoj kulinarskoj tradiciji ovog kraja.
Za posjetitelje je priređen i gastronomski show, gdje je MasterChef Antonia Mikac prezentirala svoju modernu interpretaciju tradicionalnih makaruna.
U klasičnu kombinaciju umiješala je inovativne sastojke koji su stvorili spoj okusa. Kao ključni sastojak dodala je mljevene čvarke, dajući jelu bogat i rustikalan okus, te mini rajčice, pa se njihov miris savršeno upio u cijelo jelo. Uz to, svježina rikole dodana je u zadnji trenutak kako bi se sačuvala njezina specifična gorčina. Na kraju je dodan i Antonijin gastropotpis kao estetski dodatak. Antonia je i ovim jelom još jednom potvrdila svoju titulu inovativne chefice.

Masterchefica Antonia Mikac / Foto: Ana Križanec
Do dugo u noć
Udruga Vina Kvarnera pobrinula se da nitko ne ostane žedan, nudeći vrhunska lokalna vina, a uz bogatu gastronomsku ponudu, festival je nudio i odličnu zabavu. Program je bio upotpunjen nastupom Tedija Spalata, a nakon natjecateljskog dijela, posjetitelje je zabavljala grupa Insula. Dobra glazba, vino i makaruni stvorili su savršenu atmosferu do dugo u noć.
Organizacija ovog događaja još je jednom pokazala snagu zajedništva Bribira. KUD Bribir, Lovačko društvo Vepar, boćarski klub Bribir, dječji vrtić Crvčak i mrav, kao i brojne udruge i pojedinci, uz svesrdnu podršku TZO-a Vinodolske općine i načelnika Daniela Grbića, udahnuli su novi život starom gradu, ispunivši ga smijehom, pjesmom i mirisom tradicije.
Manifestacija Ružica Vinodola održava se u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Pavlomira d.o.o., a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski te Katarina-linea iz Opatije kao dugogodišnjeg glavnog sponzora manifestacije.

Vrijedne ruke članica KUD-a napravile su čak 400 porcija autohtone delicije / Foto: Ana Križanec
Poruka je vrlo jasna, očuvanje naših bogatih običaja, tradicije na koje smo ponosni prenoseći tu ljubav prema Vinodolu, običajima i tradiciji na buduće naraštaje
Alenka Spoja

Vrijedne ruke članica KUD-a u akciji / Foto: Ana Križanec
Deset potencijalnih nositeljica titule RužicaAna Kovačević, 19, studentica prava, doselila se iz Križevaca u Novi Vinodolski. Bila je članica ženske povijesne postrojbe Križevačka djevojačka straža. Eleonora Brenc, 31, dolazi iz Ravne Gore, a udala se i živi u Novom Vinodolskom već 10 godina. Bavi se pjevanjem i umjetnošću i voli se družiti s ljudima. Pobjednica u pripremi bribirskih makaruna. Matea Klaić, 29, dolazi iz Zagreba, a udana je i živi u Novom Vinodolskom. Zaposlena je kao ekonomistica u računovodstvenom uredu. Lana Rupić, 18, dolazi iz Rijeke, bavi se pjevanjem, plesom i druženjem, te je veseli sudjelovanju na ovoj manifestaciji. Nika Smoković, 18, dolazi iz Rijeke, studentica je na Ekonomskom fakultetu, a u slobodno vrijeme bavi se pjevanjem i plesom. Gabriela Antolović, 23, studentica iz Privlake, mjesta pokraj Vinkovaca. Živi u Rijeci, gdje je i studentica na Medicinskom fakultetu. Monika Legac, 30, dolazi iz Zagreba i po zanimanju je knjigovođa. Dora Lukačić, 23, dolazi s otoka Pašmana i studira agronomiju. Odrastajući okružena maslinama, vinogradima i valovima, spojila je ljubav prema zemlji, prirodi i moru. Sara Uremović, 17, dolazi iz Ledenica, učenica je Obrtničke škole u Opatiji za frizere. Članica je lovačkog društva Gradina i obožava boravak u prirodi i druženja s lovcima. Ivona Stahović Funarić, 37, majka je dvoje djece, a živi u Ledenicama i bavi se dekoracijama, te detaljima za razne proslave, vjenčanja i slično. |