Manifestacija

“100 posto Zagorsko” na Korzo donosi bučino ulje, med, medenjake, zagorske mlince…

Portal Novi list, Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Turističko-gospodarska manifestacija „100 posto Zagorsko“, koju Krapinsko–zagorska županija u Rijeci organizira već dvanaestu godinu, bit će održana 29. i 30. kolovoza na Korzu, a izvorne proizvode Zagorja predstavit će 42 poljoprivredna proizvođača, obrtnici, tvrtke, agroturizmi i hoteli.


Najavljeno je to na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi te je istaknuto kako je “100 posto Zagorsko” manifestacija prodajno-izložbenog karaktera, na kojoj se izlažu poljoprivredni i prehrambeni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta.


U ponudi će biti bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi te prirodna kozmetika, licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.




F


Krapinsko-zagorska županija ima zaštićena četiri proizvoda na europskoj razini, a to su zagorski mlinci, štrukle, bagremov med i puran, a svi će se moći kušati i kupiti na Korzu.


Najavljene su i animacije za posjetitelje, prezentacije života krapinskih neandertalaca te glazbeni program, u kojemu i nastup ansambla „Zabok.”


Gradonačelnica Rijeke Iva Rinčić rekla je da se župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar među prvima obratio novoj gradskoj vlasti s inicijativom nastavljanja manifestacije i druge suradnje te da je to pravi primjer kako treba promovirati svoj kraj.



Ocijenila je da je riječ o hvalevrijednom projektu dodavši kako partnerstvo traje godinama, žele i dalje surađivati, ponajprije u području obrazovanja i kulture.


Voljela bih da da se osmisli slična manifestacija “u drugom smjeru,” primjerice, 100 posto primorsko ili riječko i tako obogati suradnja, dodala je.


Župan Željko Kolar zahvalio je na gostoprimstvu, naglasivši da im je cilj predstaviti mogućnosti kontinentalnog turizma, kulturnu baštinu, gastronomsku i enološku ponudu.


Rekao je da su definirali nastavak suradnje te su razgovarali i o povezivanju gospodarskih i obrtničkih komora, zajedničkom nastupu na drugim tržištima, pozitivnim primjerima dobre prakse građanskog odgoja, škole i zajednice.