
Foto A. Kućel Ilić
Trgovci kažu da je turista približno jednako kao lani, premda se troši manje. Odnosno, nekima su kokice samo grickalica nakon večere, a nekima možda i zamjena za obrok prije spavanja
povezane vijesti
OPATIJA – Tople noći obasjane punim mjesecom, kada se s plaža i kupališta polako povlači život, pretvaraju šetnicu Slatina u opatijsku turističku »žilu kucavicu«. Premda nesnosnih gužvi i dalje nema, može se osluhnuti pojačani tempo gradskoga bila, a da bi posjetitelji imali što više sadržaja na raspolaganju, pobrinuli su se uz dobro pripremljene ugostitelje koji se trude poslovati tijekom cijele godine i trgovci i mali obrtnici na privremenim i za ljeto otvorenim kioscima i štandovima. No, da bi se moglo raditi i kad prođe »dugo, toplo ljeto«, treba imati pristupačne cijene i osloniti se ne samo na »leteće potrošače«, već i na stalnu domaću klijentelu. Jer, kažu naši sugovornici – domaći gost je doista najvjerniji i najbolji gost…
Slatina i Pančera
– Odlučili smo zadržati »stare cijene« i nismo htjeli podizati cijene sladoleda. Kuglica sladoleda je i prije ljeta bila dva eura, baš kao i tijekom špice sezone. Premda je sezona malo lošija nego lani, mi smo zadovoljni, radimo dobro i želimo uz kvalitetu i pristupačne cijene da nam uz turiste dođu i ljudi koji ovdje žive. Tako i jest, dolaze kod nas na sladoled, kavu i osvježavajuće napitke mnogi vjerni klijenti i mi se trudimo da budu zadovoljni, rekao je Fejsal Ismaili iz Gelaterije Perla u kojoj su kuglice po cijeni od 2 eura velike i jednako dobre kao na nekim drugim lokacijama gdje za »kuglicu osvježenja« treba platiti oko 3 eura.

Odlučili smo zadržati cijenu kuglice sladoleda na 2 eura – Fejsal Ismaili iz Gelaterije Perla
Najživlje je na Slatini i obližnjoj Pančeri u razdoblju između 20 i 22 sata, jer se u skladu s navikama turista, mnogi ponuđači već oko 22 sata polako pripremaju za odlazak i odlučuju da je vrijeme za zatvaranje. Neki ostanu i dulje, ali najčešće ne poslije 23 sata, odnosno pola noći, kada se ritam Stare Dame smiruje, gasi i osim u rijetkim oazama nešto dulje noćne zabave poput primjerice mula »svi hode spat«.
Zato se u vrijeme oko večere na Slatini kreće u potragu za idealnim desertom, a ako to nije najpopularniji sladoled, to može biti fina palačinka s različitim punjenjima za 4,50 eura, voćna salata ili smoothie, odnosno specijalna vrsta kolača, »trdelnik«, koji se jede ili prazan ili obogaćen slatkim punjenjima. Tu su još i kokice obične i kokice slatke, neizostavni kukuruz, šećerna vuna… Trgovci kažu da je turista približno jednako kao lani, premda se troši manje. Odnosno, nekima su kokice samo grickalica nakon večere, a nekima možda i zamjena za obrok prije spavanja. Na naše pitanje što turisti najviše traže tijekom ovogodišnje sezone, odgovor je »iza štanda« glasio – niže cijene. Za mjericu kokica treba platiti od 2 do 3 eura, što bi preračunato u kune bilo neshvatljivo puno, ali je u konkurenciji ostalih cijena u eurima – ipak dostupnije za prosječan novčanik.
Kako koji dan
Večernji sati su i vrijeme kada se, čim vrućine barem malo popuste, kreće u potragu za pokojim suvenirčićem ili nekom drugom uspomenom s odmora poput primjerice privremene tetovaže ili pak portretiranja. Dok ulični svirači traže svoju publiku uzduž Slatine na više lokacija, na klupicama ili naslonjeni uz ogradu, turisti obilaze štandove, a pored jednog koji nudi retro ponudu ili onog gdje se prodaju ogrlice i slike manjih formata, već tradicionalno suvenire od bračkoga kamena na Slatini prodaje Mark Gregorić.

Sezona je približno na istoj razini kao lani – Mark Gregorić
– Sve što se nudi na ovom štandu izrađeno je od bračkoga kamena, a potražnja je za suvenirima kako koji dan. Ukoliko je baš jako vruće, turisti su puno manje zainteresirani za kupovinu, ali kada je malo oblačnije i povoljnije za šetnju, dolazi ih više. Rekao bih da je sezona uobičajena, otprilike na razini kao i lani, otkrio je Mark Gregorić.
Protegni se koliko ti j’ lancun dug
Pojesti komadić pizze na zidiću »s pogledom na more« umjesto u restoranu, među turistima koje smo u kolovozu zatekli u Opatiji nije ništa neobično, a u marketima vladaju poprilične gužve. Također, pića se ne ispijaju samo na terasama kafića ili u kavanama, već i u »privatnom aranžmanu«, te se nakon što su kupljena u trgovini njihovo konzumiranje nastavlja na kupalištima, pa se zidići koji su tijekom dana sunčalište, u noćnim satima pretvaraju u »mini barove« bez vlasnika. Nepojmljivo za starinska razmišljanja o ugledu Stare Dame, ali takvo ponašanje je postalo dijelom stvarnosti i očito je da se »na more mora i kada se ne more«. Ili kad je iznos predviđen za pokrivanje svih troškova »prekratak«.