
FOTO: iStock
Omiljeno voće u novom ruhu
povezane vijesti
Ako ste ljubitelj klasične caprese salate, ovo je verzija koja će vas oduševiti i potpuno osvojiti. Umjesto sočnih rajčica, glavnu ulogu preuzimaju zrele ljetne breskve, a svježu mozzarellu zamjenjuje njezina kremastija rođakinja burrata.
Svježi listići bosiljka, hrskavi karamelizirani pekan orasi i pikantni med pretvaraju ovo jelo u savršeni spoj slatkog i slanog, negdje na granici između predjela i deserta.
Najbolje vrijeme za ovu salatu je srpanj i kolovoz, kada su breskve na vrhuncu zrelosti i prirodne slatkoće.
Ova osvježavajuća salata savršeno pristaje uz ljetna jela, od piletine s roštilja, do ribljih tacosa. Može biti i elegantno predjelo na pikniku ili svečanom ljetnom ručku.
Najbolje ju je pojesti odmah nakon pripreme. Ako je planirate jesti kasnije, sastojke čuvajte odvojeno, a salatu složite neposredno prije posluživanja.
Sastojci
Za pikantni med:
- 120 ml meda
- 2 žličice mljevene ljute paprike
Za karamelizirane pekan orahe:
- 50 g šećera
- 70 g tostiranih pekan oraha
- prstohvat soli
- crni papar
Za salatu:
- Nekoliko svježih listova bosiljka
- 3 srednje breskve, narezane
- 115 g burrate
- kriška limuna
- svježi listići mente za ukras
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Za pikantni med, u maloj posudi na srednje niskoj vatri lagano zagrijte med dok ne počne lagano vreti. Umiješajte ljutu papriku i smanjite vatru. Kuhajte još oko 3 minute, dok se ne pojave mjehurići, a zatim maknite s vatre i potpuno ohladite.
Za karamelizirane pekan orahe, obložite lim papirom za pečenje.
U većoj tavi na laganoj vatri ravnomjerno pospite šećer i pustite da se polako otopi. Dodajte orahe, sol i papar te stalno miješajte dok se šećer ne karamelizira i obloži orahe.
Čim počne dimiti, odmah maknite s vatre i prebacite orahe na pripremljeni lim. Pomoću dvije hvatalje ih pažljivo odvojite i ostavite da se potpuno ohlade.
Za slaganje salate, na srednji pladanj rasporedite listove bosiljka. Oko njih posložite kriške breskve, koje zatim nakapajte limunovim sokom. Burratu stavite u sredinu i zarežite nožem da se otvori.
Po cijeloj salati rasporedite karamelizirane orahe, zatim pokapajte pikantnim medom i maslinovim uljem. Na kraju ukrasite listićima mente i poslužite odmah. Uživajte u ovoj pravoj ljetnoj rapsodiji okusa!