PRVI PAVILJON

Provjerili smo kako napreduje uređenje gastrocentra na tržnici: Ruši se staro i grade dva nova stubišta

Orjana Antešić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Rušenjem starog stubišta, oslobađa se središnji dio koji će se koristiti kao zajednički prostor budućih podzakupaca na kojem će moći postaviti svoje stolove i stolice. Izgradnju dvaju novih stubišta bliže ulazima nametnuli su i aktualni propisi o sigurnosti



RIJEKA – Nakon pola godine zatišja, priča oko uređenja prvog paviljona na glavnoj riječkoj tržici počinje se zahuktavati. Krenulo se s prvim radovima, zasad mahom na demontaži zastarjelih dijelova i opreme, a vrlo brzo krenut će se i s konkretnim građevinskim zahvatima u unutrašnjosti ovog objekta koji je, podsjetimo, krajem prošle godine Rijeka plus odlučio dati u zakup na 20 godina. Provedena licitacija podignula je cijenu zakupa paviljona za više od dvostruko, s početnih 7,37 eura po četvornom metru do konačnih 16,20 eura, a novi koncesionar na centralnoj riječkoj tržnici postala je riječka tvrtka Parve u kojoj je direktor i jedan od osnivača Matija Blažević, a šira javnost prije desetak godina upoznala ga je kao jednog od pokretača Rakhia Bara.


Građevinska dozvola


Primopredaja prvog paviljona, doznajemo od Blaževića, dogodila se u svibnju, otkad je tvrtki Parve počela teći obveza plaćanja zakupnine koja za 943 četvorna metra, s koliko prvi paviljon raspolaže u prizemlju i na katu, iznosi pozamašnih 15.276 eura mjesečno, uvećano za PDV. S obzirom na to da su u vrijeme raspisivanja natječaja lani unutar paviljona još djelovali neki zakupci, istim je tenderom Rijeka plus preuzeo obvezu da će u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora s novim zakupcem osloboditi paviljon od osoba i stvari, kao i osigurati uvjete da prvi paviljon na tržinici može funkcionirati kao zasebna cjelina, tako da su izvedeni novi, samostalni priključci za struju i vodu.





Prema Blaževićevim riječima, građevinsku dozvolu za planirane zahvate ishodovali su krajem lipnja. Dodaje kako su, doduše, očekivali da će ta procedura trajati nešto kraće jer je prvotni plan bio da sve bude spremno za početak radova onog trenutka kad su paviljon preuzeli u posjed. Prema natječajnim uvjetima, zakupac je sada u obvezi da u roku šest mjeseci od ishodovanja pravomoćne građevinske dozvole stavi paviljon u funkciju.


U aktualnoj pripremi paviljona za predstojeće zahvate, srušit će se i središnje stubište, a prostori unutar paviljona ubuduće će funkcionirati i cirkulirati kroz dva nova stubišta koja će biti izgrađena bliže ulazima u paviljon.


Akustika objekta


Osim što se time oslobađa središnji prostor u ovom objektu, koji će se koristiti kao zajednički prostor budućih podzakupaca na kojima će moći postaviti svoje stolove i stolice i sve ostalo što bude potrebno da se gosti ovog budućeg gastrocentra u središtu Rijeke osjećaju ugodno, postojanje dva stubišta nametnuli su i aktualni propisi o sigurnosti od strane nadležnih službi.


– Nastojat ćemo maksimalno očuvati autohtone elemente i povijest ovog objekta zbog čega su kontaktirani konzervatori i ishodovane njihove suglasnosti, kaže Blažević.


Matija Blažević
Snimila: Ana Krizanec


Čelična konstrukcija paviljona u sklopu predstojećih radova će se obnoviti i urediti, mijenjat će se ploče na krovištu, a najzahtjevniji dio zahvata svakako će biti uređenje unutarnjih instalacija, od struje, vode i plina, do ugradnje novog ventilacijskog sustava i klime, s obzirom na to da je riječ o velikom prostoru i širokom dijapazonu sadržaja koje će taj objekt, prema najavama aktualnog zakupca, nuditi. Naravno, to podrazumijeva i određene zahvate na samoj akustici objekta.



Bude li sve teklo prema projiciranoj dinamici, Balažević i voditelj cijelog projekta oko paviljona Marko Baljak kažu da bi građevinski radovi trebali biti završeni koncem rujna ili početkom listopada, nakon čega slijedi ulazak podzakupaca i opremanje samih prostora tako da sve bude spremno za blagdanski šušur u prosincu. Prema Blaževićevim navodima, za većinu prostora još su odranije potpisani predugovori, a počelo se i s parafiranjem prvih ugovora o podzakupu koji se potpisuju na pet godina, uz mogućnost produženja za još pet godina.


Lepeza ugostiteljske ponude


Ideja je da prvi paviljon postane gastrosredište Rijeke, da udahne novu »vibru« centru grada i cijelom tom kvartu oko HNK-a Ivana pl. Zajca. Sam omjer ugostiteljskih i trgovačkih djelatnosti, kao i kušaonica, bio je definiran natječajem za zakup, a ideja je ljudi iz tvrtke Parve da se iz tih zadanih kriterija građanima i posjetiteljima Rijeke po pristupačnim cijenama pruži što šarolikija lepeza ugostiteljske ponude, da se unese i dašak nekih svjetskih kuhinja, naravno, uz uvijek popularne i rado viđene domaće specijalitete. Sličan princip vrijedit će i za buduće trgovačke punktove unutar paviljona. Sve to začinjeno prigodnim zabavnim programima i radionicama, koje se planiraju održavati i na taj način pridonositi dodatnom šušuru unutar paviljona.