
Foto: iStock
Dvostruko ugljikohidrata, ali zato dvostruko ukusno!
povezane vijesti
Spoj pizze i krumpira – realno, što tu može ne biti fino?
Sastojci
- 1 glavica češnjaka, odrezanog vrha
- 2–3 velika krumpira, s korom, tanko narezana mandolinom
- 300 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli, plus dodatno za začinjavanje
- 300 g jogurta
- listovi grančice ružmarina, sitno nasjeckani
- 1 žlica maslinovog ulja
- 280 g krem sira s niskim udjelom masti
- 80 g kockica pancete
- 10 g parmezana, za posluživanje (po želji)
- svježe mljeveni crni papar
- šaka rikule, za posluživanje (po želji)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220 °C/200 °C s ventilatorom i stavite 2 velika lima za pečenje da se zagriju.
Zamotajte glavicu češnjaka u foliju i stavite u pećnicu. Pecite 30–35 minuta. Nakon što se ispeče, istisnite pečeni češnjak iz glavice u zdjelu i ostavite sa strane.
Zakuhajte veliku posudu sa slanom vodom. Dodajte kriške krumpira (odvajajući ih dok ih dodajete u vodu) i kuhajte 3-4 minute dok malo ne omekšaju. Pažljivo izvadite iz kipuće vode šupljikavom žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru.
Za tijesto pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u zdjeli. Napravite udubljenje u sredini i ulijte jogurt, a zatim promiješajte vilicom da se sjedini.
Kada smjesa formira grubo tijesto, istresite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok se ne formira glatka kugla. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i razvaljajte u tanke krugove promjera oko 20-22 cm.
Pažljivo izvadite vruće limove za pečenje iz pećnice i na njih stavite podloge za pizzu. Pecite 3-4 minute dok ne počne rasti, a zatim izvadite iz pećnice.
U međuvremenu, kuhane kriške krumpira pomiješajte u zdjeli s maslinovim uljem, ružmarinom i soli po ukusu.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte krem sir i pečeni češnjak.
Premažite podlogu za pizzu krem sirom i pospite mljevenim crnim paprom. Ravnomjerno rasporedite narezani krumpir po vrhu i pospite pancetom.
Pecite na prethodno zagrijanim limovima za pečenje 10-12 minuta, dok rubovi krumpira ne postanu hrskavi, a panceta ne zacvrči. Ponovite postupak za svaku pizzu.
Završite s ribanim parmezanom i listovima rikule prije posluživanja, ako ih koristite.
Recept donosi BBC.