
povezane vijesti
Vjekoslav Žužić, jedna od najznačajnijih osoba najnovije hrvatske povijesti, proslavio je u Vrhu na otoku Krku dva iznimna jubileja – 30 godina bavljenja obrtništvom te deset godina otkako je sa Krčkim pršutom upisan u anale EU kao prva osoba u Hrvatskoj kojoj je uspjelo jedan hrvatski proizvod uvrstiti na listu proizvoda s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
Dogodilo se to točno 14. travnja 2015. godine tako da se upravo u čast djela i ustrajnosti Vjeke Žužića na valorizaciji hrvatskih posebitosti taj dan uzima kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.
Danas je Žužić s obitelji, a najužu mu čine supruga Klaudija te sinovi Stjepan, student prava, i Ivan koji u rujnu kreće u krčku gimnaziju, vlasnik Kuće Krčkog pršuta s kojom je napravio i niz drugih značajnih koraka koji su u velikoj mjeru utjecali na krčku gastronomiju, turizam, poljodjelstvo, obrtništvo,…
– Zadovoljan sam sa svime što je uslijedilo nakon priznanja koje smo ishodili za Krčki pršut. Da je riječ o istinski posebnoj recepturi istražio je moj rođak fra Stjepan Žužić koji je potvrdu recepture staru dvije stotine godina pronašao u arhivi Košljunskog samostana.
Sretan sam što je moj pršut pomogao ne samo našoj obitelji u razvoju poslovanja nego i čitavom otoku, posebno po pitanju dodane kvalitete turizma. Ljudi vole domaće, a kad imate proizvod koji i EU ocjenjuje kao samo vaš, priča je tim ljepša, istaknuo nam je, inače poprilično samozatajni, Vjeko Žužić.
Moderator svečanosti, ali i iznimno emocionalni uvodničar bio je Nedo Pinezić, poduzetnik i jedan od boljih poznavatelja turističkih kretanja na Kvarneru i u Hrvatskoj, dok su o Žužićevu dijelu govorila dva iznimno značajna i zanimljiva stručnjaka u fokusu čijeg rada je upravo – pršut.
Prvi je dr. Ugo Toić koji je uz samog Žužića bio ključna osoba u vođenju procesa registracije Krčkog pršuta te Ante Madir, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta kojeg je i Žužić i to kao dio Izvršnog odbora član. Dr. Toić je inače u Hrvatskoj jedna od najstručnijih osoba u pripremi dokumentacije potrebne za registraciju zaštićenih oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Posebnu zahvalu Vjekoslavu Žužić iznio je u prigodnom govoru i Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka koji je iskorak napravljen s Krčkim pršutom istaknuo kao jako važan u gastronomskoj i turističkoj valorizaciji Krka, ali i kao poticaj zahvaljujući kojem je pokrenuta zaštita još niza krčkih posebitosti, od maslinovog ulja do šurlica ili sira.
Upravo zbog utjecaja na turizam, Žužiću su posebne zahvalnice dodijelile Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka i Ivana Kovačić, direktorica TZG Krka.
A da sve bude u duhu krčke tradicije, izvedeni su i mantinjada na sopelama te iznimno zanimljiv i sadržajan nastup KUD-a Vrh dok je zabavni dio programa bio dio kreacije Pegla benda.