
Foto Walter Salković
povezane vijesti
U Creskom muzeju, u omanjoj prostoriji koja je nekad i bila kuhinja, otvorena je izložba jednostavno nazvana Creska kuhinja. Fotografijama i opisima predstavljena su jela i namirnice tipične za Cres, kao što su janjetina i ovčetina, riba, ovčji sir, ali i slatki zalogaji poput olita, grašnjaka, buculina i škanjate.
– Izložba je posvećena tradicionalnoj creskoj kuhinji koja se temelji na namirnicama koje su se mogle uzgojiti na škrtom otočkom tlu ili uloviti u moru.
Ona je, s jedne strane, “sirotinjska” i ograničena, no s druge je strane izuzetno maštovita i dovitljiva, pretvarajući jednostavne namirnice u kulinarska čudesa, rekla je autorica izložbe Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja.
Na izložbi se mogu pronaći namirnice i recepti koje bi dobro bilo ponovo vidjeti na našim trpezama, kao i neke koje ljudima današnjice ne bi bile nimalo privlačne.
Osim toga, izložba je oživjela i neke stare nazive kao što su udić, koradela i šagor, a izloženo je i nešto starog posuđa i pribora, pa čak i jedan starinski frižider.
Uz autoricu Dunato koja potpisuje i prijevod na engleski, za dizajn, tehnički postav i tisak zaslužan je ARTiS studio iz Matulja. Izložba je otvorena na Međunarodni dan održive gastronomije, a moći će se pogledati sve do 15. listopada.