Zdravlje i prehrana

Vitamin A pomaže imunitetu, štiti vid i kožu, ali treba pripaziti s količinom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sve što trebate znati o ovom važnom vitaminu, uključujući njegove prednosti, ograničenja i rizike predoziranja

Možda nije najpopularniji vitamin u javnim raspravama, ali vitamin A igra ključnu ulogu u zdravlju našeg organizma.


Podržava funkciju imunološkog sustava, doprinosi zdravlju vida i kože, a u nekim se slučajevima koristi i kao terapija kod infekcija poput ospica.


Međutim, liječnici i nutricionisti upozoravaju da s ovim vitaminom treba biti oprezan – jer ga je moguće predozirati.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli GUZEL BIKBOVA (@doc.bikbova)



Što je vitamin A?


Vitamin A zapravo je skupina spojeva poznatih kao retinoidi. Riječ je o vitaminu topljivom u mastima, što znači da se pohranjuje u jetri i masnom tkivu, slično kao vitamini D, E i K.


Organizam ga ne može proizvesti sam, pa ga moramo unositi prehranom.


Može se pronaći i u obliku dodataka prehrani, no stručnjaci upozoravaju da se suplementacija ne preporučuje bez konzultacije s liječnikom – upravo zato što višak ostaje u tijelu i može postati toksičan.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Natalia (@holisticskincoach.co)



Uloge vitamina A u tijelu


Prema stručnjacima, vitamin A je poput “multitaskera” među nutrijentima – obavlja niz važnih funkcija:


  • Vid: pomaže održavanju zdravog vida, osobito u slabijem osvjetljenju. Nedostatak može uzrokovati noćnu sljepoću i dugoročna oštećenja vida.
  • Imunitet: jača obrambeni sustav podržavajući bijele krvne stanice i štiteći organizam od infekcija.
  • Koža: utječe na obnavljanje stanica kože iznutra – mnogi kozmetički proizvodi protiv akni i bora sadrže retinoide, derivate vitamina A.
  • Reproduktivno zdravlje: ključan je za plodnost i zdrav razvoj fetusa, ali u trudnoći s njim treba biti oprezan – prevelike doze mogu biti štetne za plod.
  • Kosti i zubi: sudjeluje u razvoju i održavanju koštane mase, ali paradoksalno – visoke doze mogu povećati rizik od osteoporoze.
  • Potencijalna zaštita od raka: neka istraživanja sugeriraju da vitamin A iz biljnih izvora može smanjiti rizik od pojedinih vrsta raka, no podaci su još uvijek nedovoljno jasni.

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Intraceuticals Official (@intraceuticals_official)



Što vitamin A ne može?


Najveća zabuna vezana uz vitamin A tiče se njegova korištenja kod zaraznih bolesti, posebice ospica. Iako se u nekim slučajevima koristi kao terapija za djecu već oboljelu od ospica, ne može spriječiti zarazu – to može samo cijepljenje MMR cjepivom.


Prema istraživanjima, vitamin A može smanjiti komplikacije kod teško oboljele i pothranjene djece u zemljama u razvoju, ali nije zamjena za imunizaciju.


Slično vrijedi i za rak. Iako neka istraživanja sugeriraju potencijalnu zaštitu, druge studije pokazuju povećan rizik od bolesti srca, pa i smrtnosti kod osoba koje uzimaju visoke doze vitamina A kao dodatak prehrani.


Zato se ne preporučuje uzimanje vitamina A za prevenciju raka.


Koliko vitamina A vam treba?


Preporučeni dnevni unos (RDA) izražava se u ekvivalentima retinola (RAE), jer tijelo različite oblike vitamina A prerađuje u aktivni oblik.


  • Djeca do 13 godina: 300–600 µg RAE dnevno
  • Odrasli (14+): 700–900 µg RAE dnevno

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Erand Cela (@erandcela)



Možete se predozirati vitaminom A


Za razliku od vitamina topljivih u vodi, višak vitamina A se ne izlučuje mokraćom, već se skladišti u tijelu. Dugoročno, to može dovesti do toksičnosti, s ozbiljnim posljedicama:


  • Mučnina i vrtoglavica
  • Glavobolje
  • Oštećenje jetre i drugih organa
  • U ekstremnim slučajevima: defekti u razvoju fetusa

Zato se uzimanje vitamina A u obliku dodataka ne preporučuje bez liječničkog nadzora.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Kidney Coach Official (@kidneycoach)



Najbolji prirodni izvori vitamina A


Prema nutricionistima, najbolje je unositi vitamin A kroz hranu. Prirodni izvori uključuju:


  • Jetra (najbogatiji izvor)
  • Slatki krumpir
  • Mrkva
  • Špinat, kelj i drugo tamno lisnato povrće
  • Jaja
  • Masna riba (losos, bakalar, skuša)
  • Maslac i punomasno mlijeko
  • Marelice, breskve, dinja, mango
  • Crvena paprika
  • Butternut tikva
  • Obogaćene žitarice i biljna mlijeka

Dobra vijest: gotovo je nemoguće predozirati se vitaminom A iz hrane – problem nastaje tek s koncentriranim suplementima.


Razmišljate o dodatku vitamina A?


Ako uzimate multivitamin koji već sadrži vitamin A, dodatna suplementacija nije potrebna – i potencijalno je rizična.


Vitamin A je važan saveznik vašeg zdravlja – ali uzmite ga s mjerom.


Najbolji izvor i dalje ostaje hrana, a ako sumnjate na manjak ili razmišljate o suplementima, savjetujte se s liječnikom.


*Članak je informativne naravi, a za korištenje suplemenata najbolje se konzultirati s odabranim liječnikom.