
Foto: iStock
Prepuna je povrća
povezane vijesti
Sezona je obročnih salata pa donosimo recept za odličnu i zasitnu verziju prepunu povrća, s kojom će izvrsno ići pikantni vinaigrette.
Sastojci
Za salatu:
- 250 g mladog boba
- 300 g mlade mrkve, očišćene, sa zelenim korijenom ostavljenim na dnu
- 1 svežanj rotkvica, prerezanih na pola
- 100 g svježeg graška
- šaka svježih listova mente, natrganih
- 6 listova matičnjaka, natrganih (po želji)
- mali svežanj svježeg vlasca
- velika šaka svježih, mladih listova peršina, nasjeckanih
- 1 glavica zelene salate, s odvojenim listovima
Za vinaigrette:
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 2 žličice senfa
- 1 puna žličica šećera u prahu
- prstohvat morske soli
- 3½ žlice suncokretovog ulja
- 3½ žlice maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Kuhajte grah u loncu u kipućoj, slanoj vodi 2-3 minute ili dok ne omekša. Dobro ocijedite, a zatim prelijte hladnom vodom i ogulite vanjske membrane.
Mrkvu kuhajte u loncu s kipućom vodom 3-4 minute ili dok ne omekša. Dobro ocijedite, a zatim prelijte hladnom vodom.
Stavite kuhani grah i mrkvu, rotkvice, grašak, listove mente, listove matičnjaka (ako ih koristite), vlasac, nasjeckani peršin i listove salate u zdjelu i dobro promiješajte. Ostavite sa strane.
Za vinaigrette, u zdjeli pomiješajte bijeli vinski ocat, senf, šećer i sol dok ne postane glatko i dobro sjedinjeno. Postupno umiješajte suncokretovo i maslinovo ulje dok se smjesa ne zgusne.
Začinite, po ukusu, solju i svježe mljevenim crnim paprom.
Za posluživanje, prelijte vinaigrette preko salate i dobro promiješajte da se listovi prekriju.
Ova količina dovoljna je za četiri porcije, piše BBC Food.