Obročna delicija

Hrskava salata prelivena pikantnim preljevom za brzinski ručak

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Prepuna je povrća

Sezona je obročnih salata pa donosimo recept za odličnu i zasitnu verziju prepunu povrća, s kojom će izvrsno ići pikantni vinaigrette.


Sastojci


Za salatu:


  • 250 g mladog boba
  • 300 g mlade mrkve, očišćene, sa zelenim korijenom ostavljenim na dnu
  • 1 svežanj rotkvica, prerezanih na pola
  • 100 g svježeg graška
  • šaka svježih listova mente, natrganih
  • 6 listova matičnjaka, natrganih (po želji)
  • mali svežanj svježeg vlasca
  • velika šaka svježih, mladih listova peršina, nasjeckanih
  • 1 glavica zelene salate, s odvojenim listovima

Za vinaigrette:


  • 2 žlice bijelog vinskog octa
  • 2 žličice senfa
  • 1 puna žličica šećera u prahu
  • prstohvat morske soli
  • 3½ žlice suncokretovog ulja
  • 3½ žlice maslinovog ulja
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Kuhajte grah u loncu u kipućoj, slanoj vodi 2-3 minute ili dok ne omekša. Dobro ocijedite, a zatim prelijte hladnom vodom i ogulite vanjske membrane.


Mrkvu kuhajte u loncu s kipućom vodom 3-4 minute ili dok ne omekša. Dobro ocijedite, a zatim prelijte hladnom vodom.


Stavite kuhani grah i mrkvu, rotkvice, grašak, listove mente, listove matičnjaka (ako ih koristite), vlasac, nasjeckani peršin i listove salate u zdjelu i dobro promiješajte. Ostavite sa strane.


Za vinaigrette, u zdjeli pomiješajte bijeli vinski ocat, senf, šećer i sol dok ne postane glatko i dobro sjedinjeno. Postupno umiješajte suncokretovo i maslinovo ulje dok se smjesa ne zgusne.


Začinite, po ukusu, solju i svježe mljevenim crnim paprom.


Za posluživanje, prelijte vinaigrette preko salate i dobro promiješajte da se listovi prekriju.


Ova količina dovoljna je za četiri porcije, piše BBC Food.