KRK

Završna konferencija projekta “KuHaČa”: Potaknuta suradnja poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora

Mladen Trinajstić

Foto IVAN NENADIĆ

Foto IVAN NENADIĆ



KRK – U Krku je održana završna konferencija projekta “KuHaČa – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije”. Tom je prigodom predstavljen tijek ali i rezultati projekta kojeg su u partnerskoj suradnji osmislili i u djelo proveli predstavnici LAG-ova Kvarnerski otoci, Gorski kotar, Vinodol i Terra liburna. Aktivnosti su provođene u vidu niza aktivnosti gastronomske tematike, u svrhu poticanja razvoja ruralnog područja i povećanja konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te promociju kratkih lanaca opskrbe.


LAG Kvarnerski otoci, doznali smo među ostalim, bio je vodeći partner u projektu te je stoga upravo toj lokalnoj akcijskoj grupi pripala čast upriličenja završne konferencije kojom je projekt zaključen, uz prezentiranje njegovih rezultata i postignuća. U okrilju konferencije održana je i panel diskusija u čijem je fokus bila temetika održive gastronomija i podrške lokalnim proizvođačima, pod vodstvom Ermine Duraj, pročelnice Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Panelisti su bili Dražen Lesica – ugostitelj i voditelj restorana Rivica, Egle Katunar – voditeljica marketinga u “Kući vina Ivan Katunar”, Zoran Delić – chef i gastro konzultant te Greta Krešić – voditeljica katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. U izlagačkom dijelu događanja bili su pak izloženi neki od lokalnih proizvoda našega kraja.


Spomenuti je projekt, istaknuto je u njegovoj završnici, brojne sudionike uključio u kulinarske radionice, edukacije o brendiranju i odnosima s javnošću, marketingu i promociji na društvenim mrežama te edukacijske aktivnosti usmjerene promoviranju i povezivanju lokalnih proizvođača i ugostitelja. Organizatori, provoditelji ali i sudionici edukacijskih i radioničkih okupljanja usuglasili su se da je njime potaknuta i pomognuta suradnja poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora, povećana zastupljenost lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području četiri partnerska LAG-a, a u konačnici i podignuta svijest ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu. Dodatna vrijednost projekta KuHaČa ogleda se i u ostavrenoj suradnji među samim LAG-ovima, udruživanju njihovih resursa, znanja i iskustava što je, zaključeno je na završnom druženju, omogućilo postizanje sinergijskog učinka i jačanje partnerstava i mreža koje će se nastaviti njegovati i razvijati i nakon završetka projekta.




Kvarner će iduće godine biti Europska regija gastronomije 2026. godine, a akcijski plan razvoja gastronomije PGŽ prepoznaje ulogu i značaj gastronomije kao mnogo šireg područja od same pripreme i konzumacije hrane i vina. Promocija i razvoj eno-gastronomije podrazumijeva zaštitu i promociju lokalne hrane i kulture, održivi razvoj, povećanje kvalitete, povećanje vidljivosti, zatim poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije i drugih sektora, na čemu se treba raditi sustavno, moglo se čuti na završnoj konferenciji održanoj u Velikoj vijećnici Grada Krka. LAG-ovi pri tom imaju važnu ulogu u lokalnom razvoju, povezivanju zajednice i dionika te promociji lokalnih vrijednosti i resursa pa je tako njihova, ovim projektom ostvarena suradnja nemali doprinos ostvarenju ciljeva Akcijskoga plana. Napomenuti treba i da je projekt bio sufinanciran sredstvima Europske unije, točnije Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, i to u udjelo od čak 90 posto.