Electric Rockabella

Riječka pin-up kraljica: Kako je Ivančica Sišak osvojila regiju

Ivana Kocijan

Naslov Pin-up kraljica stvarno nisam očekivala jer je konkurencija bila zaista prekrasna - Ivančica Sišak / Snimio Brenko Dare

Naslov Pin-up kraljica stvarno nisam očekivala jer je konkurencija bila zaista prekrasna - Ivančica Sišak / Snimio Brenko Dare

Bettie Page je moj idol i uzor, ona je  pojam ženstvenosti. Titulu sam zaslužila jer iskreno živim, volim i njegujem pin-up stil i ponosno ga nosim gotovo pa svakodnevno, kazala je Electric Rockabelle



Proteklog vikenda u Ljubljani je, u sklopu desetog izdanja međunarodne tattoo konvencije, jedne od najvećih i najpoznatijih tattoo konvencija u regiji, održana velika završnica izbora Pin-up Queen.


U finalu su se natjecale lijepe pin-upice koje su prethodno odabrane u tri navrata, na izborima održanima u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj. Atraktivne pin-up djevojke publici i fotografima predstavile su se u dva izlaza te tako i zadale vrlo težak zadatak stručnom žiriju.


Ipak, pin-up kraljica može biti samo jedna. Prošlogodišnja pobjednica iz Maribora Miss Stacey ovog je puta lentu predala Riječanki Ivančici Sišak, »hrvatskoj Bettie Page« koja je u pin-up kulturi poznatija pod umjetničkim imenom Electric Rockabella.




Ivančica je svojim nastupom, izgledom i stilom oduševila žiri u kojem su bili: fotograf Boštjan Tacol – Photobilly, slovenska pin-up zvijezda Sara Stacey Child i modna blogerica Katja Štingl – MadKat. Titulu Pin-up Queen 2017. zaslužila je zahvaljujući izvrsnoj interpretaciji »Queen of pain«, uz zaigranost, zlobu, zarazan osmijeh i ono što sama zapravo i jest.



Vaše je umjetničko ime Electric Rockabella. Što ono znači, odnosno predstavlja? – Ono govori da koliko volim 50-e, toliko volim i 80-e. Pa sam tako, kroz poznatu pjesmu »Electric Barbarella«, stvorila poveznicu kroz rockabilly štih i stil i, ukratko, tako je nastala Electric Rockabella.


– Naslov Pin-up kraljica stvarno nisam očekivala jer je konkurencija bila zaista prekrasna! Ali ja sam vrlo, vrlo sretna i ovo mi je veliki korak naprijed u ovom divnom svijetu pin-up kulture. Ovo mi je drugo pin-up natjecanje pa mogu reći da sam bila bolje pripreme, forme i opuštenija nego prošle godine. Za sveukupni dojam natjecanja mogu samo iznijeti riječi hvale. Dakle, odlično u svakom pogledu. Konkurencija je bila prekrasna i stvarno je bilo teško reći tko bi mogao osvojiti titulu pin-up kraljice.


S obzirom na to da svaka od nas, uz sav trud i ulaganje u tu cjelokupnu pin-up priču i modeling, ima karizmu i svoj »x-faktor«, mislim da žiriju nije bilo nimalo lako sve »staviti na vagu« te donijeti finalnu odluku, otkrila nam je Ivančica kojoj je u borbi za titulu pin-up kraljice najveća konkurencija bila još jedna velika pin-up predstavnica, Lady Bug.


Crveni ruž i nestašan pogled


Elegantna suknja Bettie Page, crveni ruž Marilyn Monroe, nestašan pogled Betty Grable i visoke pete Dite von Teese. Uvijek kao djevojka iz susjedstva, ali s naznakom misterija, odvažna i dovoljno seksi. Sve je to Pin-up Queen! Sve su to i odlike Electric Rockabelle kojima je osigurala titulu kraljice pin-upa.


– Teško mi je precizirati čime sam oduševila žiri, no mislim da sam titulu zaslužila samim time što iskreno živim, volim i njegujem pin-up stil te bez obzira na sve vanjske faktore to ponosno nosim gotovo pa svakodnevno. Ako ne u potpunosti, tu je uvijek nekakav neizostavni prepoznatljivi detalj s poveznicom mode 1950-ih, rekla je.


Electric Rockabela - Ivančica Sišak Foto Boštjan Tacol


Electric Rockabela – Ivančica Sišak Foto Boštjan Tacol



Zajedno s drugim natjecateljicama, stručnom žiriju predstavila se u dva izlaza.


– Prvi dio je bio predstavljanje, a za drugi izlazak imale smo zadatak, svaka posebno prikazati svoju pin-up točku, odnosno performans, dodala je.


Osim na natjecanju u Sloveniji, naša je pin-up diva do sada sudjelovala u sličnom događanju održanom u Rijeci.


– Prvo natjecanje na kojem sam bila i koje je za mene ujedno i bilo »odskočna daska« po pitanju pin-upa prije malo više od godinu dana održano je na općepoznatom nam Rijeka Tattoo Expu u suradnji sa slovenskim bodyartom.si te fotografom Boštjanom Tacolom. Usto, nakon ovog u Rijeci, bila su još dva pin-up natjecanja u Ljubljani koja se održavaju u sklopu slovenske tattoo konvencije, na kojem sam, eto, i osvojila titulu pin-up kraljice. Nadovezala bi se i za natjecanje u fotografiranju s američkim automobilima odnosno oldtimerima koje se održava krajem lipnja ove godine na festivalu Trash and Burn u Sv. Martinu na Muri, rekla je riječka pin-up ljepotica.


Kako doznajemo, njezina ljubav prema pin-upu traje manje-više otkad zna za sebe.



– Koliko mi je godina? Vampirskih 20, realnih 30. Da, otkrit ću vam tajnu i reći da imam strah od starosti. No, to samo znači da ću, vjerujem, biti zauvijek mlada, barem u srcu (tješim se). Kad nisam pin-up model, onda se prepustim dražima majčinstva i uloge žene, te familijarnih radosti. Imam dvojicu divnih sinova od 4 i 6 godina te sam sretno udana. Namjeravam pokrenuti privatni posao, no što točno, zasad ostaje tajna.



– Traje kroz cijelu prošlu inkarnaciju očito (smijeh). Šalu na stranu. Oduvijek. No zadnje četiri godine intenzivno, U pin-upu me oduševljava apsolutno sve, moda, frizura, šminka… Teško je izdvojiti nešto posebno budući da sve ima svoju ljepotu, dodala je.


Moji favoriti


Electric Rockabellu, kako smo već spomenuli, nazivaju hrvatskom Bettie Page. Usporedbe sa slavnom Amerikankom koja je bila poznata kao kraljica pin-upa jako joj gode.


– Ona je moj idol i uzor. Bettie Page je pojam ženstvenosti. Nema adekvatne riječi kojom bih opisala njezinu »breathtaking« pojavu, duh i lik. Osim nje, trenutno nemam druge uzore u svijetu pin-upa. No, tko zna…, dodala je.


Suvremenih pin-up kraljice, djevojka i žena koje vladaju svjetskom pin-up scenom, danas ima poprilično puno.


– Najpoznatija bi ako se ne varam, bila prekrasna Dita Von Teese, poznatija kao burlesque performerica. Spomenula bih, i Miss Mosh koja je moj favorit. A što se tiče pin-up scene kod nas i toga može li se živjeti od toga, iz moje perspektive, jako malo. No, ja sam uvijek za onu da se sve može ako se hoće. I ako je trud konstantan, želja iskrena i jaka. Sve se posloži kad tad, zaključila je Electric Rockabella.