
Foto: iStock
Otkrijte sve o ovoj neobičnoj i brzorastućoj biljci koja će oplemeniti vaš vrt
povezane vijesti
Čokoladna loza (Akebia quinata), poznata i kao akebija, inače dolazi iz predjela dalekog Japana, Kine i Koreje, gdje se koristi kao jestiva i ukrasna biljka, ali i u tradicionalnoj medicini.
Ova brzorastuća penjačica može narasti i do deset metara u visinu, a širiti se do pet metara, što je čini idealnom za stvaranje prirodnog hlada ili prekrivanje pergola, ograda i zidova.
Akebija je poluzimzelena biljka, što znači da u blagim klimama zadržava lišće i zimi, dok u hladnijim područjima gubi lišće s padom temperature.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Prepoznatljivi cvjetovi i miris
Jedna od najzanimljivijih odlika čokoladne loze su njezini neobični cvjetovi, kestenjasto-čokoladne boje, voštani i skupljeni u grozdove duž stabljika.
Cvjeta u travnju i svibnju, a ono što ovu biljku izdvaja je miris cvjetova koji podsjeća na čokoladu s daškom vanilije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Plodovi – jestiva egzotika
Nakon toplog ljeta, od rujna do listopada, na akebiji se pojavljuju izduženi ljubičasti plodovi, čija je unutrašnjost ispunjena želatinoznom, slatkastom bijelom pulpom koja se u Japanu jede svježa kao sezonska poslastica.
Kora ploda, blago gorka, koristi se kao povrće – često se puni mljevenim mesom i prži. Plodovi se također mogu koristiti za pripremu džemova, želea, napitaka, pa čak i za smoothieje ili sladolede.
Sjemenke su vrlo gorke i ne preporučuje ih se žvakati.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Uzgoj i održavanje
Akebija je izuzetno prilagodljiva i nezahtjevna biljka.
Najbolje uspijeva na sunčanim ili polusjenovitim mjestima, gdje će obilno cvjetati, a prilagođava se svim vrstama tla, no ipak preferira dobro drenirano tlo.
Zalijevati ju valja umjereno, a zimi ga treba smanjiti. Govoreći o zimi, akebija je vrlo otporna na mraz i podnosi temperature i do -20°C.
Preporučuje se redovito orezivanje krajem zime radi prorjeđivanja i uklanjanja suhih dijelova.