Odmak od klasika

Humus od boba kremasta je rapsodija okusa

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zdravo i hranjivo

Humus, bliskoistočni namaz od slanutka sve je popularniji među ljudima koji žele zdravo, hranjivo i potpuno vegansko jelo. No, jeste li znali da ovaj namaz ne morate baš uvijek raditi od slanutka?


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Jo Allison (@joskitchenlarder)



Bob je još jedna mahunarka s kojom možete pripremiti ovo jelo, a njegovo bogatstvo hranjivih tvari, posebno veliki udio proteina, učinit će ovu varijantu još primamljivijom! Humus od boba sjajno se slaže sa svježim povrćem poput krastavaca, a idealan je kao brzinski obrok namazan na hrskavu lepinju ili prepečeni kruh.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Casa Celeste (@casacelestetrabuco)



Sastojci:


  • 450 g boba
  • 2 žlice tahinija
  • 1 češanj češnjaka – nasjeckan
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol
  • Papar
  • Svježi kopar

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Haley Fembleaux, RD (@eatfuelnourish)



Priprema:


Zakuhajte veliku posudu vode. Napunite zdjelu za miješanje ledenom vodom i ostavite sa strane. Bob zakuhajte te kada je gotov, odmah ga ocijedite i stavite u zdjelu s ledenom vodom. Nakon što odstoji nekoliko minuta u ledenoj vodi, ponovno ga ocijedite. Zatim slijedi onaj dosadni dio – sa svake bobe treba ukloniti kožu. Nakon što to učinite, prebacite bob u snažni blender.


Dodajte tahini, češnjak, kopar, sok od limuna i maslinovo ulje. Začinite solju i paprom. Miksajte dok sve ne postane glatko i kremasto, zaustavljajući se da po potrebi sastružete sa strane blendera. Možda ćete trebati dodati i još malo maslinovog ulja kako biste pospješili teksturu. Poslužite humus ukrašen s još malo maslinovog ulja i nekoliko grančica kopra, uz svježe povrće i prepečeni kruh. Uživajte!