Gastronomska kampanja

Krk ovog proljeća ponovno postaje središte autentičnih otočnih gastronomskih doživljaja

Mladen Trinajstić

Foto TZ Krk

Foto TZ Krk



Grad Krk ovog proljeća ponovno postaje središte autentičnih otočnih gastronomskih doživljaja. U novom izdanju promotivne gastronomske kampanje “Travel to Taste Krk/ Put do okusa Krka” otočni su ugostitelji pripremili posebne jelovnike i jela temeljena na domaćim sastojcima, lokalnom znanju i bogatoj tradiciji otoka i grada Krka.


Ova inicijativa posebno dobiva na značaju uoči 2026. godine kada će Kvarner ponosno nositi titulu Europske regije gastronomije. Time se potvrđuje kvaliteta, autentičnost i održivost naše gastronomske ponude, a projekt Travel to Taste Krk savršeno se uklapa u promociju kvarnerskog eno-gastronomskog identiteta, ističući lokalne proizvode, znanje i nasljeđe, rekla nam je Ivana Kovačić, direktorica TZ Grada Krka predstavljajući nam aktivnosti koje spomenuta ustanova na tom planu već provodi.


Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, od 1. svibnja sve do kraja lipnja, u dvanaest ugostiteljskih objekata grada Krka posjetitelji će imati priliku uživati u posebno kreiranim jelovnicima koji povezuju tradiciju s modernim pristupima kuhinji.





Svako jelo nastalo je od pomno biranih lokalnih sastojaka, od janjetine, domaćih sireva i pršuta, do svježih plodova mora i otočnih biljaka, nastavlja naša sugovornica ističući i da “Travel to Taste Krk” kampanja nije samo poziv na kušanje delicija, već prilika za bolje upoznavanje priča i ljudi iza namirnica koje su postale sinonim za otok Krk.


Jer u suvremenoj gastronomiji, kvaliteta je očekivana, a ono što stvara razliku je doživljaj koji s ostaje s ljubiteljima dobrog ića i paća, konstatira nadalje Kovačić.



Upravo je ovog tjedna u prostoru OPG-a Magriž i u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka u okrilju spomenute gastro kampanje održana edukativna radionica za ugostitelje grada Krka, koja je ujedno poslužila kao uvod u novo izdanje kampanje Travel to Taste Krk.


Radionica je bila prilika za predstavljanje projekta te za najavu aktivnosti vezanih uz Kvarner kao Europsku regiju gastronomije 2026. godine. U prvom dijelu susreta, doc.dr.sc. Žarko Stilin upoznao je sudionike s djelovanjem Udruženja Kvarner Wines, značajem promocije autohtonih sorti vina i međunarodnim projektima koji pozicioniraju Kvarner kao prepoznatljivu eno-gastronomsku destinaciju.



Egle Katunar, jedna od ambasadorica Kvarnera – Europske regije gastronomije, predstavila je vina “Kuća vina Ivan Katunar”. Nakon toga, sommelier Josip Orišković održao je stručnu radionicu sljubljivanja hrane i vina, kroz koju su sudionici na praktičan način povezali otočne specijalitete s kvarnerskim vinima.


Uz vinsku radionicu, sudionicima je predstavljen i nagrađivani krčki ovčji sir koji proizvodi obitelj Mrakovčić, dodatno obogaćujući doživljaj lokalnih okusa.


Radionica je potvrdila važnost povezivanja lokalnih proizvoda, tradicije i suvremenih pristupa u gastronomiji, a sudionicima je poslužila kao dodatna inspiracija za kreiranje ponude koja će ovog proljeća i ljeta kroz Travel to Taste Krk približiti gostima autentične okuse otoka, konstatira direktorica krčkog TZ-a.


Ovoga proljeća i ljeta pozivamo sve ljubitelje gastronomije da otkriju okuse koji pričaju priču o otoku Krku, da kušaju krčki pršut, isprobaju krčko maslinovo ulje, vrbničku žlahtinu, krčki sir i šurlice.



Posebnu pažnju valja posvetiti i otočnoj janjetini, poznatoj po izvrsnoj kvaliteti zahvaljujući prirodnoj ispaši na bogatim pašnjacima otoka Krka, kao i brojnim ribljim specijalitetima, koji savršeno odražavaju spoj mora, tradicije i vrhunskog umijeća naših kuhara, zaključuje Kovačić.


Promotivnoj akciji Travel to Taste Krk 2025 pridružili su se Kušaona Magriž, Kuća Krčkog pršuta, Oliva Grill Ježevac, Konoba Pod prevolt, Restoran Oliva, Konoba Pud Brest, Trattoria Glavotok, Restoran Harbour, Volsonis, Restoran Marina Blue, Restoran Portella i Fidel from the Sea.


Na njihovim jelovnicima pronaći se mogu gastronomske delicije napravljene od izvornih krčkih sastojaka, pa tako već ovoga proljeća možete uživati u janjećem gulašu sa šurlicama, šurlicama s otočnim biljem i pršutom, kvarnerskim škampima, divljim šparogama ili krčkim pršutom i tartufima, fileu kovača u umaku od vrbničke žlahtine, krčkom tanjuru s otočnim sirevima i pršutom, janjetini ispod peke te brojnim ribljim i mesnim specijalitetima.



Za one željne posebnih kombinacija, tu su medaljoni od jelena lopatara u umaku od smokava s prženim njokima, pizza s mesom divljači, aromatizirana rolana janjetina, carpaccio od jadranske tune, hobotnica na salatu s kuhanim slanutkom i ukiseljenim kaparima, ali i druga kreativna jela koja spajaju otočno nasljeđe s modernim pristupima kuhinji.


Naravno, i za ljubitelje slatkoga krčki su ugostitelji pripremili prave poslastice – presnac s kremastim umakom od žlahtine, palačinke sa skutom, crostate od jabuka i džema od smokava, kao i deserte od suhih smokava u prošeku s kremom od sira.