Mira još nema

Blokada Hrvatskih studija i štrajk profesora se nastavljaju

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



ZAGREB – Blokada nastave na Hrvatskim studijima nastavlja se već deveti dan, unatoč prijedlogu rektora Damira Borasa da se studiju filozofije vrati upisna kvota od 15 mjesta. Ni profesori nisu odustali od štrajka, o kojem će se odlučiti u petak, nakon još jednog kruga mirenja.


I jedni i drugi podsjećaju da su upisne kvote samo jedan od razloga blokade i najave štrajka, jer se osim toga traži i ostavka uprave, koja se oglušila o stav Znanstveno-nastavnog vijeća, te promjena sastava tog vijeća kako u njemu više ne bi sjedili predstavnici Fakulteta družbe Isusove, koji se još pred dvije godine odvojio u zasebnu ustanovu.  


 Studenti poručuju da pročelnik Mario Grčević više nema legitimitet, a traže sastanak s upravom Hrvatskih studija i Sveučilišta oko spornih pitanja. Profesori pak ne misle odustati od tražene promjene sastava ZNV-a, makar je morali izboriti štrajkom. »Ako ZNV ostane u sastavu kakav je sad, uprava će i dalje moći raditi s nama što hoće«, kaže jedan od njih.




 Rektor Boras svoju je promjenu stava oko studija filozofije HS-a objasnio željom da se promijeni umjetno stvorena kriva percepciju o namjeri ukidanja Hrvatskih studija. Novu odluku o upisnoj kvoti od 15 mjesta donijelo je  Znanstveno-nastavno vijeće na prijedlog užeg Rektorskog kolegija u ponedjeljak, a Boras očekuje da će je Senat prihvatiti. 


Iako se povukao pred studentskim pritiskom, Boras je ostao pri tome da politiku upisa ne vode pojedine sastavnice Sveučilišta, već Senat na čelu s rektorom. U izjavi za Hinu usporedio je to sa studijem medicine.


»Imate gastroenterologiju i ginekologiju na medicini i sad na gastroenterologiji tri mlada pametna studenta upišu radove iz ginekologije i kad im uprava kaže »nama to ne treba«, javi se sindikat i kaže »to su najbolji ginekolozi na svijetu«, ilustrirao je Boras.


Podršku Odsjeku za filozofiju HS-a je dao Daniel Dennett, jedan od vodećih svjetskih filozofa.