Bitka za metropolu

Neugodnost za HDZ: Bruna Esih ide u osvajanje Zagreba

Dražen Ciglenečki

Procjena je da Bruna Esih, pa i njezina lista, mogu napraviti vrlo solidan rezultat / arhiva NL

Procjena je da Bruna Esih, pa i njezina lista, mogu napraviti vrlo solidan rezultat / arhiva NL

Esih je u Klubu zastupnika HDZ-a, a moguće je da će joj protukandidat biti Andrija Mikulić iz – HDZ-a. Njezini podupiratelji nadaju se da će ona privući glasove birača koji su desnije orijentirani nego HDZ, kao i dio birača HDZ-a



Bruna Esih sigurno će se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, a mogla bi to objaviti već idući tjedan. A na predstojećim lokalnim izborima iz HDZ-a će joj konkurent na kraju ipak možda biti Andrija Mikulić.


O tome još nema službene odluke, ali više ljudi iz HDZ-a jučer nam je reklo da je Mikulić najbliži kandidaturi. Konzultacije između gradskog HDZ-a i Središnjice i dalje traju, a rasplet bi mogao uslijediti idućih dana. Mikulić se u posljednja tri tjedna nekoliko puta susreo s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.


»Izgon« iz Kluba


U svakom slučaju, saborski Klub HDZ-a, u kojem je Bruna Esih nezavisna zastupnica jer je preferencijskim glasovima izabrana na njihovoj listi, imat će dva kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika, koji će se boriti za isto biračko tijelo. To je za HDZ vrlo neugodna situacija.




– Ako će se Bruna Esih doista kandidirati na izborima mimo HDZ-a, u tom slučaju, premda nije članica stranke, više neće moći biti u našem Klubu, kazao nam je visokopozicionirani HDZ-ov zastupnik.


Pitanje je, međutim, bi li to uopće pogodilo Brunu Esih, budući da je ona dosad gradila autonomnu poziciju unutar HDZ-ovog kluba. Tako, primjerice, nedavno sa Zlatkom Hasanbegovićem nije željela sudjelovati u glasovanju o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a Kazimiru Bačiću. Iz krugova bliskih Bruni Esih doznajemo da ona intenzivno priprema svoj nastup na lokalnim izborima.


– Bruna će isticati da je zapravo ona HDZ, a da je HDZ-ov stvarni kandidat Milan Bandić. Bit ćemo vrlo kritični prema Bandiću, dok je HDZ s njim u koaliciji. To se pokazalo kad je HDZ u Gradskoj skupštini inicirao preimenovanje Trga maršala Tita, Bandić je to odbio, ali u HDZ-u se zbog toga nisu uzbuđivali. A micanje Titovog imena s tog trga trebalo je biti među uvjetima suradnje HDZ-a s Bandićem. Brunin stav o Titovom trgu sasvim je jasan, rekao nam je jedan suradnik Brune Esih, koja je na javnoj sceni postala poznata po svojim tvrdim stavovima prema razdoblju komunističke vladavine.


Njezini podupiratelji nadaju se da će ona privući glasove birača koji su desnije orijentirani nego HDZ, a dosad su na izborima u Zagrebu podržavali manje pravaške i konzervativne stranke, kao i dio birača HDZ-a. Ali, ističu i da se Bruna Esih u svojoj kampanji neće baviti samo ideologijom i politikom, nego i gradskom problematikom.


Dobro rješenje


U tom bi kontekstu važnu ulogu u njezinom timu mogao imati Tomislav Jelić, koji će, kako neslužbeno doznajemo, biti kandidat na izbornoj listi Brune Esih. Jelić je bivši HDZ-ovac i dugogodišnji aktivist protiv korupcije. Podnio je brojne kaznene prijave protiv Bandićevih gradskih struktura.


– Jelić je dobro rješenje, on će sa statusom nepotkupljivog borca protiv Bandićevog načina upravljanja Zagrebom biti od velike koristi Bruni Esih – ocjenjuje jedan gradski političar.


U taboru Brune Esih smatraju da bi ona na izborima mogla ozbiljno ugroziti HDZ.


– Po svemu sudeći, HDZ-ov će kandidat biti Mikulić, i to nakon što su ga se u stranci mjesecima pokušavali riješiti, pa je čak i izbila pobuna područnih odbora protiv njega. I kako da sad Plenković i HDZ kažu biračima da je Mikulić odličan kandidat? Osim toga, HDZ je imao priliku poboljšati svoje izborne šanse da su u Gradskoj skupštini srušili Bandićev proračun, nakon čega bi njega zamijenio povjerenik. No, Plenković je to spriječio, bojeći se da će izgubiti u Saboru potporu nekolicine Bandićevih zastupnika i sada je HDZ u teškom položaju. Stoga Bruna Esih, pa i njezina lista, mogu napraviti vrlo solidan rezultat, zaključuje jedan istomišljenik buduće kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba.