Uvjet

Kastavac pronevjerio utržak u brodskom duty free shopu

Marica Košta

Katamaran »Adriatic Jet«, na kojemu je Saša Pleteš pronevjerio novac / arhiva NL

Katamaran »Adriatic Jet«, na kojemu je Saša Pleteš pronevjerio novac / arhiva NL

Saša Pleteš je od 15. do 25. kolovoza 2011. godine na katamaranu »Adriatic Jet« kao prodavač u duty free shopu trgovačkog društva Ben Ship Supply naplaćeni utržak od prodaje robe u iznosu od 6.635 eura neovlašteno uzeo i zadržao za sebe



Nepravomoćnom presudom sutkinje Vere Glasnović Gjoni na Općinskom sudu u Puli Saša Pleteš, 37-godišnjak iz Kastva, uvjetno je zbog pronevjere osuđen na 10 mjeseci zatvora. Pulski sud Kastavcu je izrekao dvostruki uvjet: tijekom dvije godine od pravomoćnosti presude ne smije počiniti novo kazneno djelo, a u roku od godine dana mora oštećeniku, svom bivšem poslodavcu, TD Ben Ship Supply iz Rijeke nadoknaditi štetu od 49.483 kune.


Krivim je Pleteš proglašen jer je od 15. do 25. kolovoza 2011. godine na katamaranu »Adriatic Jet« za vrijeme plovidbe na relaciji Pula – Venecija, Rovinj – Venecija i Poreč – Venecija, kao prodavač u duty free shopu trgovačkog društva Ben Ship Supply, naplaćeni utržak od prodaje robe u iznosu od 6.635 eura neovlašteno uzeo i zadržao za sebe.


Negirao krivnju


Pleteš nije bio nazočan na raspravi u siječnju ove godine, ali je ona održana budući da se tereti za kazneno djelo za koje je propisana kazna do pet godina zatvora. Ranije se očitovao o optužbi i iznio svoju obranu pa njegova nazočnost nije bila nužna.




Sud je stoga pročitao njegovu obranu iz prethodnog postupka u kojoj je Pleteš osporavao da je počinio pronevjeru. Naveo je da je bio zaposlen na brodu »Adriatic Jet« kao prodavač u duty free shopu od 30. svibnja 2011. godine, da kupcima nije izdavao račune, nije imao kasu niti paragon blokove, a robu je prodavao tako da su mu ljudi davali novac, a on njima robu te su se računi ispisivali unatrag.


Pleteš je tvrdio da novac od utrška nije smio odnositi u banku jer za to nije imao dopuštenje. Sve je, po njegovim riječima, bilo loše organizirano te ga je Dragutin Perović, suvlasnik tvrtke Ben Ship Supply, smišljeno prijavio jer mu posao nije dobro išao.


Između ostalog, tvrdio je da je Peroviću u dva navrata predao novac i to prvi put od 5. do 13. kolovoza 2011. godine, a u drugom navratu od 15. do 25. kolovoza, i da je taj novac Perović stavio u džep.


Izvanredni otkaz


Perović, tvrdio je Pleteš u svojoj obrani, novce nikad nije pobrojao. Potvrdio je da od 23. do 25. kolovoza iste godine nije bilo paragon blokova, ali je siguran da ih je predao Peroviću. Negirao je da je prijatelju Sanjinu Šilobadu rekao »napravio sam sranje, potrošio sam novac«…


U dokaznom postupku je saslušan i oštećeni Dragutin Perović koji je kazao da je kao suvlasnik i prokurist TD Ben Ship Supply zbog inkriminiranog događaja dao Pletešu izvanredni otkaz i da mu za razdoblje od 15. do 25. kolovoza 2011. godine okrivljeni nije predao 6.603 eura utrška. Perović je kazao i da je okrivljeni svom prijatelju Šilobadu rekao da je potrošio novac koji je neovlašteno zadržao od utrška. Njegov je iskaz sud u cijelosti prihvatio, a analizom iskaza svjedoka i drugih dokaza zaključio da je Pleteš pronevjerio novac od utrška u ukupnom iznosu 49.483,22 kune, što je dužan nadoknaditi oštećenom trgovačkom društvu.