Uskoro

Vraća se “Tri, dva, jedan – kuhaj!’: Četvrta sezona, deset novih parova, sto novih izazova

Siniša Pavić

RTL

RTL

Snimanje samo što nije počelo, a najava novog kruga bitke kuhara amatera pred znanim žirijem, dogodila se ni manje ni više nego u restoranu gdje čudesa od namirnica spravlja Tomislava Špiček 



Ako je vjerovati u onu da se po jutru poznaje dan, neće proći dugo a pred nama će se, na programu RTL Televizije, naći nikad bolja sezona kulinarskog showa Tri, dva, jedan – Kuhaj! Snimanje naime, samo što nije počelo, a najava novog kruga bitke kuhara amatera pred znanim žirijem, dogodila se ni manje ni više nego u Kaptolskoj kleti, tamo gdje čudesa od namirnica spravlja Tomislava Špiček. Pače, Špiček se hrabro izložio, podijelio sedmoj sili kuhače, krede i spužve, te je, poput natjecatelja koji strepe od njegovih ocjena, ovaj put makar malo strepio on. Kakve će mu ocjene dati za sva ta predjela, glavna jela i slastice što ih je pripremio u ime najave nove sezone. I bome, nije prošao loše kad mu je desetku dao čak i kolega Ivan Pažanin koji je među svim tim štruklama, racama i domaćoj masti tko za kako prepoznao negdje i – kap maslinova ulja!


– Četvrta sezona, deset novih parova, sto novih izazova – kazivala je voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.


PA AKO se, kako reče, za vođenja prošle sezone od svih tih jestiva i sam udebljala jedno pet kila, ovu sezonu ne kani nabaciti manje od sedam!




– Barem ja neću biti jedina trudinica na setu – reče na to Špiček.


No, nije se on referirao na ono što je rekla Doris, već na jednu drugu činjenicu koja bi ovu sezonu u startu mogla učiniti posebanom. Jer, ta trudnica što ju Špiček spominje je Žaljka Klemenčić. Dama u žiriju, taman da joj kolege posvete posvemašnju pažnju, baš kako su to u ponedjeljak navečer i obećali. A kako joj i ne bi bili pri ruci, kad stara narodna predaja kaže da svako zamjeranje trudnici sa sobom nosi rizik dobivanja ječmenca.


Smije se na to Klemenčić, baš kao i na upit što će i kako će. – Nisam nikada prošla kroz to, pa ću vidjeti. Sponatano će biti. Mislim da će bit sve OK. A kako će njih dvojica reagirati i ja na njih, vidjet ćemo – veli Klemenčić.


NE OČEKUJE da će biti nekih probleme recimo mirisima, ili kušanjem. Em je, kako reče, ta faza prošla, em mučninu nije ni imala. I želudac ju služi dobro. A ako bude onih nekih posebnih, trudničkih želja što se se jela tiče, tu uistinu ne bi trebalo biti problema kraj dva vrsna majstora kuhinje.


– Možda ću si samo uzeti za pravo da nešto ipak ne kušam, ako baš bude izgledalo da ne bih trebala. Inače sam sva jela kušala do sada, ali se možda ove godine malo poštedim – kaže Klemenčić.


Uglavnom, bit će ona pod posebnom lupom. A kad smo već kod toga, vrijedno je čuti što joj se čini, kakvom je gledatelji doživljavaju.


– Čini mi se kako ljudi misle da sam stroža nego što jesam, što znači da više pamte vizualni dojam, nego ocjene koje daš. Uvijek sam davala malo više ocjene od drugih, ali su često komentari bili da sam stroža – kaže Klemenčić.



Pitali novinari žiri što prosječan ljubitelj kuhanja mora znati pa da može za sebe kazati da zna kuhati. No, odgovor i nije lagan, a ni jednostavan.


– Neke minimalna osnove s kojima krećemo od doma. To bi moralo biti dovoljno za početak.i – smatra Pažanin.


Željka Klemenčić veli kako najprije treba postojati relativno širok dijapazon jela s kojima ste stoposto sigurno.


– Znači, da s njima ne morate ništa improvizirati već ste stoposto sigurni kako vam ispadaju, a da opet imate dovoljno kreativnosti


A Špiček se prisjeća svojih početaka, činjenice da dobru ocjene treba zavrijediti. Ovo je posao kaže, koji traži čvrste ljude. Tu mile lale, ne prolazi, zaključuje Špiček. 



IVAN Pažanin bio je ono ugodno izneneđenje prošle sezone. Što se tiče ove nove, Pažanin je kratak i jasan.


– Svi jedva čekamo da počne – kazuje Pažanin


Očekivanja su njegova da će nova sezona, što se kandidata tiče, biti i interesantnija, i zaigranija, i profesionalnija. On se, kako kaže, ni trena nije premišljao hoće li nakon svoje uspješne prve sezone zagaziti u novu.


– Toliko se prva sezona pokazala dobro, i toliko sam sretan i zadovoljan kako je sve ispalo da nije bilo nikakavih problema. A može li bolje!? Može! Što se mene tiče, reći ću vam iskreno, može opuštenije – kaže Pažanin krajnje samokritično.


I vjerojatno će učiniti sve da opušteniji i bude. Bit će mu sada lakše, sada kada, kako kaže, zna gdje dolazi, s kim radi i kako mu se valja ponašati.


– Prošlu godinu sve je to za mene bila jedan novitada, ali ispalo je super – sublimira Pažanin.


To, pak, znači da će simpatično prepucavanje između njega i Špičeka otići ovaj put još koračić dalje. Ili, kako to uz osmijeh kazuje Pažanin: – Ove godine neće Špiček ostat lišo!


A ŠPIČEK je u noći od najave nove sezone suvereno brodio između kuhinje i stola s gostima. Priznaje kako je ipak stresnije biti šef restorana nego li žirirati.


– Ali, na televiziji je jako lijepo raditi – dodaje Špiček.


Televizija, kaže, zato nosi sa sobom nešto drugo, popularnost koja nekad zna biti i teretom.


– Moraš uvijek biti za ljude raspoložen i veseo, a ja sam čovjek kao i svaki drugi i jednostavno neki put to ne možeš. Ta strana rada na televiziji je nekada malo zamorna, ali je sasvim sigurno stresnije biti šef kuhinje – kazuje Špiček.


Uostalom, šef restorana je i rad od deset sati i više na dan, vođenje 14 ljudi koliko ih u njegovoj kuhinji sada ima. A opet, što je 14 ljudi nasprama činjenice da Pažanin sprema spačke, šale i pošalice specijalno za Špičeka.


– Baš ga gledam! On se očito ovo ljeto uopće nije umorio. Izgleda bolje nego je lani izgledao. Očito se imao kada pripremiti. Ali, on se pripremao, a ja ga samo čekam tako spremnoga! Dakle, dapače! – ‘oštri’ se Špiček.


Zato je krajnje mek, kad mu se Željka spomene. I tu je Špiček spreman na sve.


– Ja sam na Svetom Duhu prošao dva dana porodiljnog tečaja, ako bi se slučajno šta dogodilo da mogu reagirati na vrijeme. Tu smo spremni i baš mi je drago, baš. Lijepo je to – kaže Špiček.


Elem, ako se po jutru dan poznaje, a po najavi tv show, čeka nas nikad bolja sezona Tri, dva, jedan – Kuhaj. Na kandidatima je da štuju lijepu, zdravu, tradiciju te da im je u kuhinji reda, rada i šale kad je za nju vremena. Ocjene će doći same od sebe, baš kao što su došle Špičeku, bilo maslinova ulja u jelima, ili ga uopće ne bilo.