Izbori 2020

Katarina Peović nosit će listu lijeve koalicije Možemo u Rijeci, evo tko su im ostali za sada poznati “teškaši”

Boris Pavelić

Katarina Peović / Foto, V: KARUZA

Katarina Peović / Foto, V: KARUZA

Poluči li ova koalicija rezultate, bit će to prvi parlamentarni uspjeh ljevice izvan SDP-a otkad je u Hrvatskoj slobodnih izbora.



ZAGREB Katarina Peović u Rijeci, Tomislav Tomašević u Zagrebu, Tamara Visković u Splitu i Rada Borić u Karlovcu – to su prvi obrisi nositelja izbornih lista lijeve koalicije Možemo, kako se kolokvijalno zove predizborni savez šest stranaka i političkih platformi Zagreb je naš, Za grad, Nove ljevice, Radničke fronte, ORaH-a i Možemo, koji se na izbore priprema u svih deset izbornih jedinica.


Politička je novost već i to što ljevica udaljenija od lijevog centra uspijeva osmisliti koaliciju na nacionalnoj razini. Optimizam s kojim se ključni ljudi koalicije pripremaju za kampanju sugeriraju da je lijeva oporba SDP-u možda ipak, nakon tri desetljeća političkih lutanja, uspjela pronaći formulu učinkovite političke suradnje. Pokaže li se to točnim, i poluči li rezultate, bit će to prvi parlamentarni uspjeh ljevice izvan SDP-a otkad je u Hrvatskoj slobodnih izbora.


Kandidaturu najavljuju u svih deset izbornih jedinica. U četiri izborne jedinice koje djelomice obuhvaćaju Zagreb, zajedno će se natjecati šest stranaka i platformi: Zagreb je naš, Za grad, Nova ljevica, Radnička fronta, OraH i Možemo, a u ostalih šest samo posljednje četiri stranke, bez zagrebačkih inicijativa. Za sastavljanje lista organizirali su predizbore koji su upravo pri kraju, pa bi se imena svih kandidata trebala znati ovih dana. Do sada se, međutim, znaju nositelji lista u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Sisku, kao i da će se ljevici u Dubrovniku pridružiti dio aktivista koji su se protivili apartmanizaciji Srđa.




Zametak nacionalne suradnje ljevice bili su prošli lokalni izbori, na kojima je savez Zagreb je naš, Za grad, Nove ljevice i Radničke fronte osvojio četiri vijećnika u Zagrebu. Suradnja je potvrđena na prošlogodišnjim izborima za europski parlament, a listu je vodio Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš, gradonačelnički kandidat platforme i jedan od ključnih kreatora suradnje na ljevici.


Premda još škrt na riječima, jer koalicija još nije formalno potvrđena i proglašena, Tomašević je potvrdio da se dogovori dobro razvijaju.


»Najveće ambicije imamo u četiri zagrebačke i osmoj, riječko-istarskoj izbornoj jedinici, jer smo ondje i dosad polučivali najbolje rezultate. Tek smo na početku kampanje, pa mnogi za našu koaliciju još ni ne znaju. Ako nam ankete već sada prognoziraju 2,6 posto na nacionalnoj razini, u Zagrebu i Rijeci to je mnogo više. Željeli bismo četiri saborska mjesta, premda bi i tri bila dovoljna za saborski klub«, ne krije ambicije Tomašević.


Jednu od najvažnijih lista, onu u riječko-istarskoj, osmoj izbornoj jedinici, nosit će Katarina Peović, profesorica kulturalne teorije na Filozofskom fakultetu u Rijeci i predsjednička kandidatkinja na prošlim predsjedničkim izborima. Peović je kazala kako će kampanju temeljiti na dosadašnjem političkom djelovanju Radničke fronte u Rijeci, koja je i dosad, kako kaže, zapaženo upozoravala na probleme deindustrijalizacije, odlaska mladih i propasti brodogradnje, ali i na lokalne probleme, poput riječkog Energa.


Koncept predizborne ponude koalicije Možemo, kako će se skraćeno zvati, bit će nastojanje da se dosadašnji terenski rad stranaka i inicijativa, prepoznatljiv kroz geslo »povratka politike u ruke građana«, pretoči u političko djelovanje na nacionalnoj razini.


»Uvjereni smo da su birači prepoznali naš uporan rad i ‘politiku odozdo’. Sada ćemo tu politiku prenijeti i na nacionalnu razinu. Mi smo ‘wind of change’«, tvrdi dugogodišnja femnistička aktivistkinja i vijećnica Nove ljevice u zagrebačkoj gradskoj skupštini Rada Borić, koja će najvjerojatnije nositi listu u sedmoj, zagrebačko-karlovačkoj izbornoj jedinici.