Osvrt Orlanda Rivettija

Kek traži pametnu igru i uživanje u njoj

Orlando Rivetti

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ



Slaven Belupo trenera Tomislava Ivkovića svladao je na Poljudu momčad Hajduka iz jedne kontre. Na isti način je Hajduk Željka Kopića u Maksimiru dobio Dinamo kojega je onda još vodio Mario Cvitanović. Rijeka u osam dana, od subote do iduće nedjelje, ima na meniju sva tri suparnika. Danas igra s Hajdukom na Poljudu, u srijedu s Dinamom u Maksimiru u polufinalu Kupa i u nedjelju u Koprivnici za prvenstvene bodove. Tri utakmice, tri od pet uzastopnih gostovanja, koje će odrediti proljetne ambicije HNK Rijeka. U 270 minuta dobit ćemo odgovor na ključno pitanje, koje su mogućnosti nove Kekove Rijeke. Je li Rijeka stvarno opet toliko jaka, nakon četiri uzastopne pobjede i petnaest postignutih pogodaka, da može najaviti novi pohod na vrh ljestvice.


Jadranski derbi je sigurno najteži ispit. Posebice ovaj koji se igra u Poljudu. Manje je važno što se igra na splitskom travnjaku, bez obzira na to što Rijeka tu nije izgubila utakmicu sedam godina, od činjenice da je Hajduk u strahovitom naletu euforije. Uvjeren da je došlo vrijeme za naplatu starih dugova upravo sada, kada su u Splitu uvjereni da još uvijek mogu biti prvaci, a da o osvajanju Kupa (finale su izborili) i ne govorimo. Riječani vjeruju u tradiciju, Splićani su uvjereni da one postoje da bi se rušile… Pa tako i ona Rijekine nepobjedivosti u Splitu koja traje sedam godina. Osokolila ih je pobjeda na Rujevici nakon 20 utakmica posta, narastao je apetit. Hajduku nije problem Dinamo nego Rijeka posljednjih godina…


Željko Kopić je dovoljno pametan trener da neće napasti Rijeku na Poljudu. Nije to učinio niti na jednoj utakmici. Taktička priprema utakmice njegova je jača trenerska strana, Keku je zadavo problema dok je vodio Saven Belupo, dobio ga je s Hajdukom prije četiri mjeseca… Kek je sigurno najbolji trener na ovim balkanskim prostorima, Slovenac nije glavoč, neće zagristi prvu udicu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti momčadi u otvaranju partije. Čekajući suparnikov krivi korak… Agresija na sredini terena, visoki presing s obje strane, jamačno, u potrazi za praznim prostorima između kompaktnih linija.




Crkveni blagdani nisu inspiracija Hajduku. Na Svi sveti prije tri godine, Torcida je slavila godišnjicu, Hajduk je krenuo u juriš, Rijeka je pobijedila glatko 3:0. Sada je Velika subota. U nedjelju Uskrs!


Za posljednja gostovanja Rijeke na Poljudu Hajdukov krvnik bio je Heber. Dva pogotka. Kek ima u rukavu još jednom ime – Čolaka, u odnosu na prošlu utakmicu. Prvi je to Jadranski derbi i za Grahovca. Heber i Čolak su roviti i upitni, ali za vjerovati je da će ih Kek »pokrpati« do početka utakmice. Kao zapeta puška čeka Puljić, koji može igrati prvu i drugu špicu. Zamijeniti Čolaka, ali i Pavičića… Pas pušten s lanca u Jadranskom derbiju može biti i Capan. Trokut Grahovac-Bradarić-Pavičić ključ je igre Rijeke u oba pravca. O njihovom učinku ovisi igra cijele ekipe. Oni diktiraju količinu agresije i crtaju akcije prema naprijed.


Hajduk će, kao i uvijek, igrati – srcem. Fanatična borbenost i taktička disciplina na Kopićev način. Rijeka ima genijalca Keka koji na Poljudu nije nikada izgubio. Svi su prijetili… Kek od svojih očekuje da budu prije svega – pametni. Da uživaju u ambijentu i igri.