Lijepi jubilej

Revijalnom utakmicom na Podvežici obilježena 70. obljetnica početaka boćanja u Rijeci i Hrvatskoj

S. DRECHSLER

S. DRECHSLER

Na skupštini 25. lipnja 1951. oformljen je Boćarski podsavez Rijeke. Nakon uspješnih pregovora 14. srpnja počelo je i prvo službeno gradsko prvenstvo Rijeke, dok je Savez službeno registriran 1952. godine



RIJEKA  Revijalnom boćarskom utakmicu između Vargona i selekcije Primorsko-goranske županije obilježena je 70. obljetnica početaka boćanja u Rijeci i Hrvatskoj. Dvoboj se prvotno trebao održati u prosincu s obzirom na to da je lani bila godišnjica, no zbog zgusnutog rasporeda prebačena je za siječanj. Tako je Boćarski centar Podvežica brujao jučer od brojnih glasova boćara i boćarica koji su sudjelovali u dvoboju, a igrale su se četvorke, trojke i parovi pod budnim oko dvojice sudaca Slobodana Marelje-Bošnjaka i Damira Cetine. Jubilej su svojim prisustvom uveličali Katja Luketić, izaslanica župana Zlatka Komadine i glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a Veljko Karabaić, predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac, član IO-a ZSPGŽ-a Darko Ivošević, član IO-a HBS-a Loris Matković te domaćini dvoboja predsjednik i dopredsjednik Boćarskog saveza PGŽ-a Miljenko Butković i Ivan Sušanj, predsjednica BS-a Grada Rijeke Renata Ševerdija te predsjednik BK Vargon Davor Ćuška.


Trofeji


– Čast mi je što prisustvujem ovakvom događaju i želim uime Županije primorsko-goranske i župana Zlatka Komadine čestitati svim boćarima ovaj veliki rođendan. Nadam se da ćemo i dalje svi zajedno uživati u boćanju i vrhunskim rezultatima naših boćara – rekla je Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a.


Davor Ćuška, predsjednik Vargona, primio je priznanje od Lorisa Matkovića, člana IO-a HBS-a/Foto V. PROKIĆ


Davor Ćuška, predsjednik Boćarskog kluba Vargon, nekada Rikarda Benčića, istaknuo je brojne rezultate, koje su boćari prvog riječkog i hrvatskog kluba ostvarili kroz povijest.




– Osvojeno je 17 naslova prvaka Jugoslavije, pet naslova prvaka Hrvatske, bili smo viceprvaci Europe, naši juniori i kadeti osvojili su naslove prvaka u premijernim izdanjima juniorske i kadetske lige Hrvatske. Klub je 1989. godine dobio nagradu Grada Rijeke za doprinos sportu, 2001. smo bili najbolja momčad Rijeke, a 2013. smo dobitnici Zlatne plakete Grada Rijeke za razvoj boćarskog sporta te promicanje ugleda grada Rijeke – rekao je Ćuška.


Osnovan Zbor trenera

Zbor trenera boćanja PGŽ-a osnovan je u prosincu prošle godine. Županija ima čak 37 boćarskih trenera, a za četverogodišnje razdoblje do 2026. na osnivačkoj skupštini 20 prisutnih članova izabralo je za predsjednika Sandra Gulju. Uz Gulju u Izvršni odbor izabrani su Dragan Vlaše, Čedo Vukelić, Dean Klarić i Antonia Frlan.

Boćarski savez grada Rijeke prva je službeno registrirana institucija iz 1952. godine.


– Nadam se da ćemo još puno godina biti najtrofejniji hrvatski sport – poručila je Renata Ševerdija, predsjednica Boćarskog saveza grada Rijeke. Revijalnu utakmicu prvom je bačenom boćom otvorila Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica RSS-a.


Počeci


U Rijeci se boćalo praktički »oduvijek« i u talijanskom i u sušačkom dijelu. Čak su se i organizirali klubovi, no nisu imali boćališta sve do 1949. i 1950. godine kada su se počeli pojavljivati klubovi s vlastitim jogima, koji su se formirali unutar radnih organizacija kao sekcije sportskih društava u sklopu kuglačkih klubova. Tada su nastale sekcije Torpedo, 3. Maj, Rikard Benčić, Lučki radnik, Pittori… te je ubrzo pokrenuto pitanje organizacije boćanja obzirom na veliki interes. Tijekom lipnja 1950. u prostorijama gostionice Monteverde u Fiorello La Guardia ulici poduzete su aktivnosti za organiziranje klubova. Prvo neslužbeno prvenstvo grada Rijeke počelo je 2. srpnja iste godine, a igralo se na jogovima Monteverde, Montegrappe i Viktora Lenca. Najbolja momčad bila je Pittori 1. I to je bio prvi veliki korak u rađanju organiziranog boćarskog sporta na ovim prostorima. Kuglački odbor inicirao je sastanak svih boćarskih ekipa Rijeke kako bi se oni sami organizirali što se dogodilo 25. lipnja 1951. kada je održana skupština u prostorijama Monteverde gostione. Za prvog predsjednika izabran je Rudolf Jugo. Na istoj skupštini oformljen je i Boćarski podsavez Rijeke te je zato taj dan obilježava kao početak organiziranog boćanja u Rijeci i Hrvatskoj. Nakon uspješnih pregovora 14. srpnja počelo je i prvo sužbeno gradsko prvenstvo Rijeke na kojem su sudjelovali Mamić, Pittori i Rikard Benčić, svaki s dvije ekipe te 3. maj, Pogrebno poduzeće i Grafičar s jednom momčadi. Na startu je bilo puno problema, ali dolaskom Riječanina Franje Brleka Boćarski savez je službeno registriran 1952. godine, a iste godine je rođen i klub Rikard Benčić. Uslijedili su kontakti s Slovencima te su reprezentacije gradova u Ljubljani odigrali iste godine međusobni ogled u kojem su Riječani pobijedili 13:12.


 Savo Obrić/S.DRECHSLER


Darko Ivošević, Miljenko Butković, Katja Luketić, Dorotea Pešić-Bukovac i Veljko Karabaić/Foto V. PROKIĆ


Boćanje je počelo doživljavati svoju ekspanziju te su se počeli organizirati klubovi u Istri, a to je zahtijevalo i osnivanje republičkog saveza te je u tome pomogao predsjednik Talijanske unije za Istru i Rijeku Andrea Benussi, koji je i sam bio ljubitelj boćanja. Uspostavljena je veza s predsjednikom Kuglačkog saveza Hrvatske te je ubrzo osnovan republički odbor za boćanje, a kasnije je zajedno sa slovenskim odborom organiziran državni boćarski odbor kao dio Kuglačkog saveza Jugoslavije. Već 1. lipnja 1952. odigrana prva međunarodna boćarska utakmica između Jugoslavije i Italije na teniskim terenima Šalate, a to je bila i prva boćarska utakmica odigrana u Zagrebu uopće. Momčad Jugoslavije bila je sastavljena samo do Riječana, Italija je pobijedila u obje igre, predvođena tadašnjim predsjednikom FIB-e Adolfom Dellacasom te je tada postala jasna potreba za uvođenjem pravila koja su se u Europi već primjenjivala.


Vargon – Selekcija PGŽ-a 9:9

VARGON: Milenko Knežević, Davor Norac, Savo Obrić, Dinko Beaković, Dean Šestan, Sandro Gulja, Simon Gulja, Zoran Cuculić, Kristijan Prodan, Alen Šestan, Dario Pavia, Dean Klarić, Davor Jelovica, Ivica Jakominić, Matej Viduka, Jakov Ivošević, Filip Ivošević, Leon Petz, Karlo Vukelić, Fran Jakominić, Zvonimir Pavletić, Luka Dorić, David Pekar, Matija Valenčić, Karlo Jakominić, Ivan Načinović, Ivan Šokić, David Petz. Trener Ivan Festini


SELEKCIJA PGŽ-a: Jož Maršanić, Zvonko Hlaj, Paolo Flego, Drago Jukić, Žarko Šimac, Anton Bučević, Ante Sliško, Stevo Uzelac, Rajko Čabrijan, Marijan Štiglić, Franko Karlović, Mladen Miočić, Radovan Cuculić, Neven Vičević, Klaudio Srića, Zvonimir Maras, Luka Peričić, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Filip Klarić, Bruno Butković, Ana Fak Barbalić, Denize Fućak, Dolores Vlaše, Dolores Šebelja, Ingrid Matić, Milena Ujčić Ban, Rosanda Štimac, Ivano Rajačić Muža, Baldo Matković, Luka Tus, Luka Tomić, Leon Brnić, Niko Žigante, Franko Butković, Adrian Šipek, Dora Fućak, Ema Maršanić, Sara Šokić, Wendy Vukelić, Dorotea Margan. Treneri: Renata Ševerdija i Radovan Cuculić.