Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
28. siječnja 2020.
Ispis članka: VOJSKA PREUZELA VLAST Robert Mugabe odstupio s mjesta predsjednika Zimbabvea - Novi List

NoviList.hr

VOJSKA PREUZELA VLAST Robert Mugabe odstupio s mjesta predsjednika Zimbabvea

Počeo postupak smjene

21. studeni 2017 17:51

Napisao: HINA

On se tjedan dana nastojao održati na vlasti nakon što je vojska preuzela upravu nad zemljom a njegova ga stranka ZANU-PF isključila iz svojih redova i također zatražila da napusti predsjednički položaj

Reuters

HARARE Robert Mugabe je u utorak odstupio s mjesta predsjednika Zimbabvea kratko vrijeme nakon što je parlament započeo postupak njegove smjene.

On se tjedan dana nastojao održati na vlasti nakon što je vojska preuzela upravu nad zemljom a njegova ga stranka ZANU-PF isključila iz svojih redova i također zatražila da napusti predsjednički položaj.

Kada je predsjednik parlamenta Jacob Mudenda objavio Mugabeovu ostavku i prekid postupka smjene na zajedničkoj sjednici parlamenta zastupnici su počeli bučno slaviti.

Korijen iznenadnog pada 93-godišnjeg Mugabea, nakon što je gotovo četiri desetljeća bio na vlasti, leži u rivalitetu između članova vladajuće elite Zimbabvea oko toga tko će ga naslijediti, a ne u prosvjedima građana protiv njegove vlasti.

Vojnici su u noći na srijedu preuzeli vlast, prosvjedujući protiv predsjednikove odluke da smijeni potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, favorita ZANU-PF-a za Mugabeovog nasljednika, koji je zbog svoje žestoke naravi poznat pod nadimkom Krokodil.

Nakon smjene potonjeg, velike izglede da naslijedi Mugabea imala je njegova neukrotiva i rastrošna supruga Grace, što glavni vojni stožer nije želio prihvatiti.

Očekuje se da će Mnangagwa preuzeti mjesto predsjednika.