Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 2n
Sutra: 12° 12° 2n
22. veljače 2019.
Ispis članka: Milijun Katalonaca na ulicama Barcelone slavi nacionalni praznik i zahtijeva neovisnost - Novi List

NoviList.hr

Milijun Katalonaca na ulicama Barcelone slavi nacionalni praznik i zahtijeva neovisnost

Diade

11. rujan 2018 21:03

Napisao: HINA

Reuters

 Oko milijun katalonskih separatista okupilo se u utorak na proslavi katalonskog nacionalnog dana Diade, ponovo pokazavši sposobnost mobilizacije nakon njihovog neuspjelog pokušaja odcjepljenja od Španjolske, dok se njihovih devetero čelnika nalazi u zatvoru. 
Točno u 17,14 u spomen na 11. rujna 1714. kada su postrojbe kralja Felipea V. zauzele Barcelonu, čime je ukinuta autonomija regije, sudionici skupa su podignuli separatističke zastave i pozvali na neovisnost duž šest kilometar duge avenije Diagonal.
Svrha uprizorenja koje su znalački vodile autonomaške udruge, bila je prikazivanje pada zida koji simbolizira prepreke u napredovanju prema neovisnoj državi.
Gradska policija Barcelone je objavila da na skupu sudjeluje oko milijun ljudi, kao i prošle godine.
Nakon skupa je predsjednik vlade Quim Torra izjavio da su »krenuli na put bez kraja«.

Katalonija

»Demokratski i mirno zahtijevamo naše pravo na naciju«, rekao je jedan od sudionika skupa.
Oni također traže prekid procesa separatističkim čelnicima, od kojih su neki u zatvoru, a neki su pobjegli u inozemstvo, zbog sudjelovanja u pokušaju odcjepljenja. Slogan današnjeg skupa je bio stvaranje katalonske republike.
Trinaest katalonskih čelnika, među kojima i bivši regionalni predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao u Belgiju, optuženi su za pobunu, što može biti kažnjivo s do 25 godina zatvora.