Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. siječnja 2020.
Ispis članka: British American Tobacco optužen za prisilni dječji rad u Malaviju: Djeca nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno - Novi List

NoviList.hr

British American Tobacco optužen za prisilni dječji rad u Malaviju: Djeca nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno

Teške optužbe

1. studeni 2019 18:15

Napisao: HINA

Leigh Day tvrdi da je BAT »ostvario ogromne profite od poljoprivrednika koji su bili prisiljeni raditi za vrlo malu plaću u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima, pa im nije ostalo drugog izbora nego da na farmama zaposle i svoju djecu«

Reuters

LONDON Tvrtka British American Tobacco (BAT) u petak se branila od optužbi da se koristi prisilnim dječjim radom, nakon što je objavljeno da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora.

Londonska odvjetnička tvrtka Leigh Day objavila je u četvrtak da je poslala pismo BAT-u uoči tužbe u ime gotovo dvije tisuće poljoprivrednika u Malaviju, uključujući nekoliko stotina djece, optužujući tvrtku da prakticira »prisilni i dječji rad«.

»British American Tobacco iznimno ozbiljno pristupa pitanju dječjeg rada i u potpunosti se slaže da se djecu ne smije nikada izrabljivati, izlagati ih opasnosti i uskraćivati im obrazovanje«, priopćio je Simon Cleverly, čelnik BAT-a za korporativna pitanja.

Leigh Day tvrdi da je BAT »ostvario ogromne profite od poljoprivrednika koji su bili prisiljeni raditi za vrlo malu plaću u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima, pa im nije ostalo drugog izbora nego da na farmama zaposle i svoju djecu«.

Djeca zbog toga nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno, dodala je odvjetnička tvrtka, isitčući kako BAT dobiva duhan s 20 do 35 tisuća farmi u toj afričkoj državi.

Izvještaj Ujedinjenih naroda od prošle godine pokazao je da u Malawiju radi oko 2,1 milijuna djece, u odbi od pet do 17 godina, što je 38 posto te dobne skupine.

To se događa usprkos pokušajima vlade u prošla dva desetljeća da stanu na kraj toj praksi, upozorio je UN.