Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
Ispis članka: Provjerili smo kako u Rijeci doći do zakupljenog parkinga. Moguće je, ali košta... - Novi List

NoviList.hr

Provjerili smo kako u Rijeci doći do zakupljenog parkinga. Moguće je, ali košta...

Lanac i stupići

5. studeni 2019 07:00

Napisao: Ljiljana Hlača

Rijeka plus može na temelju pisanog zahtjeva korisnika dati na uporabu rezervirano parkirališno mjesto koje se naplaćuje ovisno o zoni. Dosad je na ovakav način zakupljeno 19 mjesta

Foto Vedran Karuza

RIJEKA - Zakupljeni parkirališni prostor uzbuđuje građane. Uglavnom tu uslugu pruža tvrtka Rijeka plus, iako neki sučajevi ukazuju da zeleno svijetlo za parking mogu dati i urbanisti.

Na tu temu stigao nam je mail jednog čitatelja u kojem se veli da bez obzira što u Ulici Slavka Krautzeka (Trsat) nema naplate, ispred kućnog broja 49 zakupljeno je jedno mjesto, koje je označeno metalnim stupićima, lancem i lokotom. Mjesto je na cesti.

- U Gradu Rijeci rekli su mi da je protuzakonito zakupiti prostor i na taj način omeđiti prostor na cesti gdje se ne obavlja naplata parkinga. Međutim, u Rijeka plusu su rekli da se kod njih može zakupiti takav prostor, oni ga lancem i metalnim stupićem ograde, a za tu se svrhu potpiše i ugovor. Ali na upit imaju li koncesiju na cestu, ne žele se izjasniti, stoji u reakciji čitatelja.

U Rijeka plusu se vezano za ovaj slučaj pozivaju na Odluku o uređenju prometa (članak 25) te na Opće uvjete isporuke usluge parkiranja na uređenim površinama i garažama na području Grada Rijeke (članak 24).

- Na parkiralištu se može, na temelju pisanog zahtjeva korisnika, dati na uporabu rezervirano parkirališno mjesto. Rezervirano parkirališno mjesto je parkirališno mjesto označeno prometnom signalizacijom i Rijeka plus postavlja određene elemente blokade (lanac, stupić i slično), stoji u odgovoru.

No, ono nije besplatno. Za nultu zonu cijena je 2.400 kuna (+PDV), I. zona košta 1.600 kuna (+PDV), za II.zonu treba izdvojiti 1.200 kuna (+PDV), a za slučajeve javnog parkirališta izvan područja naplate (u tu bi spadao ovaj na Trsatu) – mjesečna cijena je 800 kuna (+PDV).

U Rijeci za sada za ovom mogućnošću ne vlada ludilo. Po toj osnovi trenutno je na području našega grada, a u aranžmanu Rijeka plusa, zakupljeno svega 19 parkirnih mjesta.

4051794