Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Ispis članka: ZAŠTO SE NE BI ZNALO Troškove političara poput putovanja i ručkova treba objaviti na internetu - Novi List

NoviList.hr

ZAŠTO SE NE BI ZNALO Troškove političara poput putovanja i ručkova treba objaviti na internetu

Transparentnost

12. rujan 2017 07:43

Napisao: Tihomir Ponoš

Cilj je saznati putne troškove članova posljednje tri vlade, a u konačnici uspostaviti praksu redovite objave za koju nitko ne bi morao slati poseban upit, odnosno zahtjev za pristup

Hrvati ne znaju koliko troše njihovi političari / Foto Marko PRPIĆ/PIXSELL

ZAGREB - Britanska premijerka Teresa May potrošila je na putovanja u inozemstvo 52 tisuće funti u prva tri mjeseca ove godine. U tu svotu nisu uključeni troškovi njene pratnje, a najskuplje putovanje bilo je u Philadelphiju i Tursku koncem siječnja – 42.806,39 funti. Podaci o putnim troškovima britanske premijerke i članova kabineta dostupni su na mrežnim stranicama britanske vlade, redovno se objavljuju i za njihovu objavu nisu potrebni prethodni upiti građana.

GONG i Programiraj za Hrvatsku pokrenuli su kampanju slanja zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima članova hrvatske Vlade. Cilj je te kampanje saznati putne troškove članova posljednje tri vlade, a u konačnici uspostaviti praksu redovite objave putnih troškova za koju nitko ne bi morao slati poseban upit, odnosno zahtjev za pristup informacijama. U nekim je državama ta praksa itekako razvijena, a ona doprinosi financijskoj transparentnosti vlada.

Darovi

U Velikoj Britaniji na stranicama vlade, u odjeljku »transparentnost podataka« ne objavljuju se samo podaci o putnim troškovima premijerke u inozemstvo. Objavljuju se i kvartalni izvještaji o darovima koje je primila, od koga je primila dar, je li vrijednost dara veća od dopuštenog limita. U prva tri mjeseca ove godine May je primila devet darova, a osam ih vrijedi više od zakonskog limita. Britanski građani znaju da je Nadja Swarowski iz glasovite draguljarske obitelji poklonita premijerki nakit, znaju i da vrijednost tog dara nadmašuje limit i zbog toga je zadržan u Vladi, ne pripada Theresi May.

Objavljuju se i podaci o gostoprimstvu. Domaći su političari česti gosti na koncertima, filmskim ili kazališnim premijerama. Britanska premijerka u veljači je bila gošća National Theatrea, a na stranicama vlade uredno je zavedeno da ju je kazalište častilo ulaznicama.

Iskustva EU-a

Europska unija nedavno je učinila prve sramežljive korake po ovom pitanju. Španjolska udruga AccessInfo tri je godine pokušavala saznati koliki su putni troškovi članova Europske komisije. U kolovozu ove godine doznali su podatke za prva dva mjeseca 2016. godine. Putni troškovi svih članova EK u tom razdoblju iznosili su nešto manje od pola milijuna eura. AccessInfo nastavio je kampanju, pritužio se i europskom ombudsmanu zbog uskrate podataka, a predsjednik EK Jean-Claude Juncker planira objaviti podatke o putnim troškovima svih povjerenika EK, objavili su Le Soir i Politico.eu.

Juncker planira te podatke objavljivati jednom godišnje, a podaci bi bili obrađeni tako da daju sliku o putnim troškovima. AccessInfo nije zadovoljan tom Junckerovom najavom i predlaže učestaliju objavu podataka, najbolje bi bilo jednom mjesečno, navode u toj organizaciji.

Domaći političari također često putuju na sportska natjecanja u inozemstvo. Nedavnu finalnu utakmicu svjetskog prvenstva u vaterpolu u Budimpešti su uživo gledali premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar, te državna tajnica za sport Janica Kostelić. Nema u tome ništa sporno jer i političari drugih država putuju na važne utakmice svojih reprezentacija u inozemstvu. Za razliku od Hrvatske, u Irskoj je moguće doznati koliko takva putovanja koštaju. U vladi Irske takva su putovanja u opisu posla ministra prometa, turizma i sporta Shanea Rossa. Od njegovih pet putovanja u inozemstvo od lipnja pa do kraja prošle godine, tri su bila sportske naravi. Njegovo gledanje utakmice Irske i Belgije na prošlogodišnjem Euru u Francuskoj koštalo je 784,7 eura, a gledanje utakmice Irske i Francuske bilo je nešto jeftinije. Koštalo je 654,51 euro. Ministar Ross posjetio je irske sportaše na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a njegov put i smještaj koštali su 3.961.75 eura.

Novi Zeland

Najdalje su u objavi troškova članova vlade otišli na Novom Zelandu gdje se objavljuju troškovi svih članova vlade i to ne samo putni troškovi, a za objavu i administriranje je zaduženo ministarstvo unutarnjih poslova. Javno se objavljuju i troškovi po službenih karticama i to sa skeniranim računima. Tko želi, na stranicama novozelandske vlade može vidjeti da je premijer Bill English 26. siječnja ove godine u cafeu Nor' Western potrošio 16,3 dolara (od toga 4,3 dolara za capuccino), a kako lijepo piše na očito fiskaliziranom računu, uslužio ga je Ronnie H. Objavljuju se troškovi po službenim karticama koje zapravo glase na pojedino ministarstvo. Noćenje dvije osobe na službenom putu u Japan plaćeno je 80.590 jena, a ručak dvije osobe u taverni Andaz 8.446 jena. Za to je putovanje unaprijed isplaćen 396,01 novozelandski dolar. Putnici očito nisu bili rastrošni. Potrošili su 37,96 dolara, a ostatak su vratili u blagajnu.

Praksa pravdanja putnih troškova u Hrvatskoj, barem kada je riječ o uredu više uzastopnih premijera, bitno je drugačija nego na Novom Zelandu. Tko zna, možda novozelandski primjer potakne i predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, koja je nedavno bila u službenom posjetu toj zemlji, da objavi troškove putovanja, s pripadajućim skeniranim računima.