Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 2
Sutra: 18° 18° 2
14. studenoga 2018.
Ispis članka: STIŽU NAM BRITANCI Turoperator Thomas Cook bilježi snažnu potražnju za ljetnim odmorom u Hrvatskoj - Novi List

NoviList.hr

STIŽU NAM BRITANCI Turoperator Thomas Cook bilježi snažnu potražnju za ljetnim odmorom u Hrvatskoj

Omiljene destinacije

18. svibanj 2017 15:11

Napisao: HINA

Britanski Thomas Cook izvijestio je u četvrtak o snažnoj potražnji za ljetnim odmorom, izdvojivši među traženim destinacijama Hrvatsku, Grčku, Cipar i Bugarsku

Snimio Damir ŠKOMRLJ

LONDON Britanski Thomas Cook izvijestio je u četvrtak o snažnoj potražnji za ljetnim odmorom, izdvojivši među traženim destinacijama Hrvatsku, Grčku, Cipar i Bugarsku.

Britanski turoperator zabilježio je u prvoj polovini poslovne godine, zaključno s ožujkom, sezonski temeljni operativni gubitak od 177 milijuna funti, što je i uobičajeno tijekom zimske sezone. Ujedno je gubitak 1,2 posto manji nego u istom razdoblju prethodne godine.

Gubitak nakon oporezivanja iznosio je 272 milijuna funti i manji je za devet posto nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prihodi su porasli tri posto, na tri milijarde funti, u skladu s procjenama Thomson Reutersa, i zrcale snažnu zimsku potražnju za španjolskim i dalekim destinacijama.

Iz kompanije ujedno naglašavaju da su zabilježili 12-postotni rast rezervacija na ljetni odmor, navodeći kao najtraženije destinacije Hrvatsku, Grčku, Cipar i Bugarsku.

Ukazuju i na oporavak rezervacija za Tursku i Egipat, dok potražnja za popularnim španjolskim odmaralištima stagnira. Procjenjuju da će u Španjolskoj teško dosegnuti prošlogodišnji rast budući da konkurenti povećavaju kapacitete u toj zemlji,

»Nemamo rast u Španjolskoj ali ... selimo kapacitete prema Grčkoj i Turskoj i slijedimo potražnju kupaca«, objavio je britanski turoperator.

Napominju da su prodali 61 posto ukupnog ljetnog programa.

Turoperatori su se u prošloj godini natjecali u povećanju kapaciteta na zapadnom Mediteranu, nakon što je potražnju za Egiptom i Turskom prigušila zabrinutost za sigurnost. U Thomas Cooku danas vjeruju u oporavak potražnje za destinacijama u te dvije zemlje.