Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
6. prosinca 2019.
Katalonija

Zovu ga katalonski Mandela: Tko je političar, koji je zbog propalog pokušaja osamostaljenja, dobio 13 godina zatvora

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2019. u 8:51 2019-10-15T08:51:01+02:00

Dugogodišnji pobornik katalonske neovisnosti i u to doba potpredsjednik regionalne vlade, Junqueras je bio najviši od 12 bivših katalonskih dužnosnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovjek pokreta Carles Puigdemont pobjegao u inozemstvo

Zagonetni profesor ugodna karaktera i jedna od ključnih figura katalonskog separatističkog pokreta Oriol Junqueras podnio je najveći teret propala pokušaja osamostaljenja, događaja koji je izazvao najveću političku krizu u Španjolskoj od smrti Francisca Franca. 

Junqueras, profesor koji je postao političar, osuđen je u ponedjeljak na 13 godina zatvora za svoju ulogu u zabranjenom referendumu 1. listopada 2017. i kasnijem proglašenju neovisnosti.

Dugogodišnji pobornik katalonske neovisnosti i u to doba potpredsjednik regionalne vlade, Junqueras je bio najviši od 12 bivših katalonskih dužnosnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovjek pokreta Carles Puigdemont pobjegao u inozemstvo.

Pedesetogodišnji otac dvoje djece odlučio je ostati i od tada je već proveo dvije godine u pritvoru.

On za sebe tvrdi da je politički zatvorenik, što Španjolska odlučno niječe.

»Progonjen sam zbog svojih ideja, a ne zbog djela«, rekao je sudu u veljači.

Iako iza rešetaka, uspio je zadržati svoj status u Kataloniji i izabran je i u španjolski i u europski parlament.

Od malih nogu

Rođen u Barceloni 11. travnja 1969. živio je s ocem učiteljem i majkom medicinskom sestrom i obrazovao se u talijanskoj vjerskoj školi.

Iako je diskretan kada mu je djetinjstvo u pitanju, katalonskom listu La Vanguardia kazao je da počeo podržavati neovisnost kada mu je bilo osam.

Poliglot koji uz materinski katalonski govori španjolski, engleski i talijanski, kao doktor povijesnih znanosti poučavao je na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i javnosti postao poznat kao voditelj povijesnih emisija na katalonskom radiju i televiziji.

Godine 2007. iz predavaonica se preselio u politiku, prvo kao lokalni vijećnik, zatim kao eurozastupnik i od 2011. kao gradonačelnik Santa Vicenca dels Hortsa.

Iste godine preuzima čelno mjesto u Katalonskoj republikanskoj ljevici (ERC), stranci koja je tada tavorila u prosječnosti, a on je u nekoliko godina pretvorio u vodeću snagu zagovornika neovisnosti.

Stranku je nastavio voditi i iz zatvora pokušavajući pridobiti one Katalonce, a takvih je nešto više od većine, koji se protive odvajanju od Španjolske.

»Rekao nam je: Suočen sam s vrlo teškom kaznom, ali ne smijemo odustati od naše politike, ne smijemo odustati od dijaloga«, prepričao je zastupnik ERC-a Gabriel Rufian.

»Možda će zvučati pretjerano, ali imamo Mandelu«, dodao je.

Izgled fratra

Junqueras je 2016. postao katalonski potpredsjednik i bio je zadužen za organizaciju zabranjenog referenduma.

Jedan od bivših članova njegova kabineta, koji je želio ostati neimenovan, opisao ga je kao »vrlo razboritog i strogog«.

Predani katolik povećeg trbuha i uredne brade, Junqueras ima nešto »franjevačko u svom izgledu«, rekao je katalonski pisac Sergi Pamies.

Enric Millo, predstavnik Madrida u Kataloniji tijekom krize 2017., analogiju je odveo korak dalje, rekavši da Junqueras »govori vrlo dobro, gotovo kao svećenik«.

Ali ima on i svoju drugu stranu, dodaje Millo, »iznenada, kada treba djelovati, izvlači oštricu«.

Novinar Joaquim Coll kaže da je Junqueras unatoč svojoj »svećeničkoj retorici« pravi »fudamentalist« kada je neovisnost u pitanju i nije osoba »kojoj možete vjerovati«.

Iako je nedvojbeno čovjek koji traži lojalnost, Junqueras ima reputaciju osobe koja izbjegava teška pitanja, a mnogima je, čak i onima koji su mu bili blizu, ostao zagonetan.

»Još se pitam tko je zapravo Junqueras«, priznao je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Santi Vila, jedan od trojice bivših katalonskih dužosnika koji na suđenju u Madridu nije kažnjen zatvorskom kaznom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.