Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 32° 1
Sutra: 32° 32° 1
25. lipnja 2019.
Arbitražni sud u Washingtonu

Vlasnik CityEX-a izgubio spor protiv RH u Washingtonu, država nije uzrokovala stečaj

Vlasnik CityEX-a izgubio spor protiv RH u Washingtonu, država nije uzrokovala stečaj
Vlasnik CityEX-a izgubio spor protiv RH u Washingtonu, država nije uzrokovala stečaj
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2019. u 20:39 2019-04-11T20:39:00+02:00

Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) odbio je tužu tvrtke B3 Croatian Courier Cooperatief U.A, vlasnika hrvatske dostavljačke kompanije CityEX, koji je od Hrvatske potraživao 53 milijuna eura uz tvrdnju da je stečaj CityEX-a bio uzrokovan »predatorskim« cijenama nacionalnog poštanskog operatera, izvijestilo je u četvrtak Državno odvjetništvo.
Predmet spora bilo je pružanje poštanskih usluga u Hrvatskoj do 2015. godine u razdoblju liberalizacije poštanskih usluga i način postupanja nadležnih hrvatskih tijela.
Tužitelj je isticao brojne prigovore na postupanje nadležnih državnih tijela i tvrdio da je konačni stečaj CityEX-a bio uzrokovan »predatorskim« cijenama nacionalnog poštanskog operatera Hrvatske pošte i njezinim uslugama koje, prema tužiteljevim navodima, nadležna državna tijela nisu provjerila, zbog čega je u konačnici nad CityEX-om otvoren stečaj.

Hrvatska je u cijelosti osporila tužiteljeve navode, a u svom pravorijeku arbitražni sud je odbio većinu tužiteljevih zahtjeva uključujući i zahtjev za isplatom traženog iznosa.
»Prilikom odbacivanja većine tužiteljevih zahtjeva, arbitražni sud je odbacio i tužiteljev glavni tužbeni navod o 'predatorskim' cijenama«, izvijestilo je Državno odvjetništvo.
Dodaju i da je arbitražni sud zaključio da financijske poteškoće CityEX-a nije uzrokovalo postupanje nadležnih hrvatskih tijela.
Iako je arbitražni sud odbio tužiteljev zahtjev Hrvatska mora nadoknaditi troškove arbitrarnog postupka u iznosu od 554 tisuće američkih dolara i nešto više od 3,65 milijuna eura, izvijestilo je Državno odvjetništvo koje je u ovom slučaju Hrvatsku zastupalo zajedno s odvjetničkim društvom Bredin Prat iz Pariza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka