Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. studenoga 2019.
Toplinski val

U nezapamćenim vrućinama u Japanu stradalo 80 ljudi, deseci tisuća u bolnicama

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2018. u 12:51 2018-07-24T12:51:39+02:00

Zagušljivi val vrućine koji se obrušio na Japan usmrtio je 80 osoba a još približno 35.000 ih je završilo u bolnici u tri tjedna, po službenim podacima objavljenima u utorak.

Prošli tjedan, kad su temperature prelazile 35 stupnjeva u hladu na brojnim mjestima, bio je najpogibeljniji sa 65 zabilježenih žrtava, navodi Agencija za upravljanje požarima i katastrofama. Petnaest mrtvih zabilježeno je u dva prethodna tjedna.

Između 35 i gotovo 40 stupnja Celzija u hladu te vlagom većom od 80 posto, nekoliko japanskih gradova bilježi smrtonosnu kombinaciju koja slabi prirodnu zaštitu.

»Bilježimo neviđenu vrućinu u nekoliko područja«, objasnio je dužnosnik Meteorološke agencija Motoaki Takekawa na konferenciji za tisak u ponedjeljak navečer. Taj je val vrućine »fatalan i procjenjujemo da se radi o prirodnoj katastrofi«, dodao je on.

Većina smrtnih slučajeva dogodila se starijim osobama, ali među žrtvama su i djeca, među kojima 6-godišnji dječak koji je podlegao udaru vrućine nakon aktivnosti na otvorenom dok učionica nije bila klimatizirana.

»Nužne su hitne mjere za zaštitu djece«, izjavio je u utorak ujutro glasnogovornik vlade Yoshihide Suga, na redovitom susretu s novinarima.

Vlada će subvencionirati instaliranje klima-uređaja u osnovne i srednje škole od sljedećeg ljeta. Do 1. travnja 2017. manje od polovice razreda u državnim školama raspolagalo je klimatizacijom.

Razmatra se i produženje školskih praznika, kazao je Suga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.