Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. veljače 2019.
HRW

Saudijska Arabija traži smrtnu kaznu za pet aktivista za ljudska prava

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2018. u 9:12 2018-08-22T09:12:31+02:00

Državni odvjetnik Saudijske Arabije zatražio je smrtnu kaznu za pet aktivista za ljudska prava u toj zemlji kojima se trenutno sudi u tajnosti, upozorile su u utorak skupine za ljudska prava, među njima i Human Rights Watch (HRW).

Među zatočenicima je Israa al-Ghomgham, koja bi mogla postati prva žena suočena s smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja. Optužena je za poticanje na prosvjede i pružanje moralne podrške pobunjenicima.

»Svaka egzekucija je strašna, ali tražeći smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, kojI se ne optužuju za nasilno ponašanje, je monstruozno«, izjavila je u srijedu Sarah Leah Whitson iz HRW.

Saudijska Arabija, apsolutistička monarhija u kojoj su zabranjeni javni prosvjedi i političke stranke, posljednjih godina donijela je neke značajne društvene i gospodarske reforme pod vlašću moćnog princa Mohammeda bin Salmana.

Međutim, reforme su bile popraćene neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina svećenika, intelektualaca i aktivista koji su bili uhićeni u posljednjih godinu dana, uključujući i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Ghomgham je istaknuta šiitska muslimanska aktivistica koja je sudjelovala 2011. u masovnim prosvjedima u istočnoj pokrajini a u prosincu 2015. uhićena je u svom domu zajedno s mužem.

Većina šiitske manjine u Saudijskog Arabiji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjene vjerske ceremonije ili ometane od sunitskih vlasti te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanje. Vlast je te optužbe odbacila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka