Nova sumnja

STRAHUJE SE OD NAJGOREG Nestala argentinska podmornica eksplodirala?

Hina

Reuters

Reuters



Moguće je da je argentinska podmornica ARA San Juan, koja je nestala prošloga tjedna na južnom Atlantiku, eksplodirala, objavila je u četvrtak argentinska mornarica.


Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi odbacio je mogućnost napada i rekao da moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.


Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je 15. studenog »neuobičajen signal« u podmorju u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica.




Dvije njezine postaje detektirale su neuobičajen signal, rekao je CTBTO u izjavi, dodavši da je informaciju prenio argentinskim vlastima koje koordiniraju potragu za podmornicom ARA San Juan na kojoj su bila 44 člana posade kada je nestala prošlog tjedna.


Informacija se podudara s »hidro-akustičkom anomalijom» koju su detektirali senzori SAD-a i međunarodne organizacije, rekao je Balbi.


To je mogla biti »implozija« umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena na plovilo i da ga nije raznijela, rekao je Balbi.