Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Propalo izjašnjavanje

Rumunji ignorirali referendum o ustavnoj zabrani istospolnih brakova

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2018. u 7:55 2018-10-08T07:55:01+02:00

Devetnaest milijuna birača u zemlji imalo je priliku do nedjelje navečer odobriti promjenu definicije braka kako bi se samo »muškarac i žena« mogli vjenčati a ne više »supružnici«, kako sada stoji u temeljnom zakonu. Ali Rumunji su radije ostali kod kuće

Rumunji su u nedjelju odbili upisati u Ustav zabranu istospolnih brakova pošto na dvodnevni referendum koji je podržala vlada lijevog centra nije izašao dovoljan broj birača.

Samo 20,41 posto birača je glasalo na tom referendumu koji je počeo u subotu, naveo je Središnji izborni ured. Da bi referendum bio valjan, trebao je biti dosegnut prag od 30 posto upisanih birača.

»To je poraz za Rumunje i Rumunjsku«, rekao je glavni tajnik Socijlademokrata (PSD) Codrin Stefanescu.

Referendum su pokrenule nevladine organizacije bliske moćnoj Pravoslavnoj crkvi okupljene u »Koaliciji za obitelj« koje su tvrdili da su skupile 3 milijuna potpisa protivnika istospolnih brakova. Na referendum se odazvalo 3,7 milijuna od ukupno 19 milijuna birača.

»Nismo postigli naš cilj, učinit ćemo to sljedeći puta«, rekao je predsjednik te koalicije Mihai Gheorghiu.

Brojne organizacije civilnog društva su pozvala na bojkot tog referenduma.

Udruga Accept, koja se zalaže za prava seksualnih manjina, izrazila je zadovoljstvo rezultatom koji pokazuje privrženost izbornog tijela europskom putu Rumunjske kao i demokratskim vrijednostima.

Devetnaest milijuna birača u zemlji imalo je priliku do nedjelje navečer odobriti promjenu definicije braka kako bi se samo »muškarac i žena« mogli vjenčati a ne više »supružnici«, kako sada stoji u temeljnom zakonu. Ali Rumunji su radije ostali kod kuće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.