Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Ne ide, pa ne ide

Propade prodaja F-16: Ni Netanyahu nije uspio "slomiti" Amerikance

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2019. u 14:24 2019-01-02T14:24:04+01:00

Izraelski izvor kaže da je pitanje prodaje zrakoplova »zaglavljeno u dubokoj birokraciji« i da je to zapravo jedino pitanje u kojem se Amerikanci i Izraelci ne slažu

ZAGREB, Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo nisu uspjeli otkloniti prepreke američke administracije na prodaju modificiranih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, objavili su izraelski dužnosnici na koje se poziva izraelski portal Axios.

Netanyahu i Pompeo razgovarali su na marginama inauguracije novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, a izraelski izvor kaže da je pitanje prodaje zrakoplova »zaglavljeno u dubokoj birokraciji« i da je to zapravo jedino pitanje u kojem se Amerikanci i Izraelci ne slažu.

Trumpova administracija, naime, želi da Izrael Hrvatskoj proda 12 zrakoplova F-16 Barak u izvornom stanju, bez izraelske tehnološke nadogradnje.

Hrvatska vlada inzistira na »izraelskoj verziji« zrakoplova i tvrdi da će u suprotnom odustati od dogovora.

Netanyahu je prethodno o tome razgovarao i s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, ali on je kategorički odbio ublažiti američke uvjete.

Ovakav rasplet događaja po svemu sudeći znači da od hrvatske kupnje izraelskih zrakoplova neće biti ništa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.