Nema više preživjelih smatraju spasioci

Prekinuta potraga za žrtvama, najmanje 90 osoba smrtno stradalo u potresu u Meksiku

Hina

foto Reuters

foto Reuters



Broj mrtvih u razornom potresu koji je u četvrtak navečer pogodio Meksiko porastao je na više od 90  a u južnoj državi Oaxaci potvrđena je smrt 71 osobe, objavile su vlasti te zemlje.


“Samo u Oaxaci je 71”, kazao je glasnogovornik državne službe za hitna stanja Jesus Gonzalez.


Najmanje je 15 osoba poginulo u susjednoj državi Chiapas, prema lokalnim vlastima, a još četiri osobe poginule su u sjevernoj državi Tabasco.




Meksičke spasilačke službe u subotu su prekinule potragu za preživjelima u gradu Juchitanu, najgore stradalom u potresu.


Cijele noći, unatoč neprestanom podrhtavanju tla, spasioci, vojnici i policajci pretraživali su ruševine u toj općini u saveznoj državi Oaxaci, na jugu zemlje, opustošenoj u potresu magnitude 8,2 u četvrtak navečer, najjačem u Meksiku u zadnjih sto godina.


Taj grad sa 100.000 stanovnika, okružen planinama i tropskom vegetacijom, platio je najvišu cijenu.


“Više nikog nema pod ruševinama. Većini (preživjelih) pomoć su odmah pružili obitelj i susjedi”, rekao je novinarima Roberto Alonso, koordinator spasilačke ekipe.


Od četvrtka navečer zabilježeno je više od 720 naknadnih potresa, izvijestila je meksička seizmološka služba.


Epicentar potresa koji je pogodio jug Meksika i u kojemu je ozlijeđeno više od 200 ljudi, bio je u Tihom oceanu, oko 100 km od Tonale, u državi Chiapasu, objavio je američki geološki zavod (USGS).