Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
12. prosinca 2019.
Sa 24 sata zakašnjenja

Potvrđena smrt predsjednika Malavija: vlast preuzima potpredsjednica Joyce Banda

Joyce Banda
Joyce Banda
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2012. u 11:01 2012-04-07T11:01:41+02:00

Odgađanje službene objave smrti kao i prebacivanje Mutharikinog tijela zrakoplovom u Južnu Afriku u četvrtak, pobudile su sumnje u proces sukcesije vlasti u ovoj zemlji

BLANTRE   Vlasti Malavija su službeno u subotu objavile smrt predsjednika Malavija Bingu wa Mutharike, više od 24 sata nakon smrti od posljedica srčanog udara i precizirale da će poštivati ustav, koji predviđa da će vlast preuzeti potpredsjednica.

»S tugom javljamo da je umro predsjednik Malavija Bingu wa Mutharika. Bit će proglašena desetodnevna žalost. Ustav će se poštivati«, naveo je tajnik predsjedništva i vlade Bright Masaka u priopćenju pročitanom na državnom radiju.

Nakon infarkta je 78-godišnji predsjednik u četvrtak ujutro bez svijesti prebačen u središnju bolnicu glavnog rada Lilongwe.

Po malavijskom ustavu, predsjedničke ovlasti će se prenijeti na potpredsjednicu Joyce Bandu koja će do idućih izbora raspisanih za 2014. upravljati tom siromašnom zemljom na jugoistoku Afrike, površinom dvostruko većom od Hrvatske, s oko 15 milijuna stanovnika (2010.). Banda je prešla u oporbu otkako ju je Bingu wa Mutharika isključio iz vladajuće stranke.

Odgađanje službene objave smrti kao i prebacivanje Mutharikinog tijela zrakoplovom u Južnu Afriku u četvrtak, pobudile su sumnje u proces sukcesije vlasti u ovoj zemlji.

Sjedinjene Države, koje su važan izvor pomoći za Malavi, oglasile su se povodom službene šutnje i rekle da ne žele bilo kakvo odgađanje prisizanja Bande, borca za ženska prava. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.