Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Diskriminacija

Policija proglašena krivom za diskriminaciju: Nisu htjeli zaposliti heteroseksualnog bijelca

Foto/Pixabay
Foto/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2019. u 8:55 2019-02-24T08:55:21+01:00

Policijska je služba proglašena krivom na osnovu diskriminacije uperene protiv zapošljavanja heteroseksualnog bijelca.

Policijska služba u gradu Cheshire, prva je organizacija u Velikoj Britaniji proglašena krivom za diskriminaciju zbog nezapošljavanja bijelca. Njegovu su zamolbu za posao odbili još 2015. godine, kad je stanica primila izvještaj u kojem piše da nema dovoljno crnih službenika, prenosi Telegraph. 

Furlong, čiji otac radi kao detektiv u istoj postaji, tvrdi da mu je nakon intervjua bilo rečeno da je "osvježavajuće upoznati nekoga tko je dobro pripremljen" i da "nije mogao učiniti ništa više". Na kraju mu je javljeno da nije dobio radno mjesto, pored ostalih kandidata. Njegov je otac na to uložio žalbu. 

U ovom slučaju, policija se teretila da je diskriminirala Furlonga na osnovu seksualne orijentacije, rase i spola. Presuđeno je da se pozitivne mjere u svrhu raznolikosti smiju dozvoliti jedino između kandidata koji su potpuno jednaki i kvalificirani za traženo radno mjesto, navodi Telegraph

"Matthew nije mogao započeti sa poslom iz snova jednostavno zato što je bijel, hetereseksualac i muškarac", izjavila je odvjetnica koja predstavlja Furlonga, Jennifer Ainscough. "Ovo je prvi slučaj ovakve vrste u Velikoj Britaniji, gdje je mjera pozitivne akcije korištena na način koji diskriminira. Hrabrost koju je imao Matthew, da progovori o ovome, osigurat će da je i posljednji slučaj.

Da nije bio izvrstan kandidat, vjerojatno ne bi ništa niti posumnjao. Onda bi se ovaj proces možda i nastavio. Pozitivne mjere su važan alat kojim se osigurava različitost na poslu, koja je odraz sredine u kojoj živimo. Svejedno, takva mjera se mora implementirati po zakonu, na način da osigura zapošljavanje kandidata vrhunskog kalibra, neovisno o njihovoj rasi, spolu ili seksualnoj opredjeljenosti" dodala je odvjetnica, a prenosi Telegraph

Na sudu u Liverpoolu, četiri su dana trajala saslušanja dokaza prije nego li je donesen zaključak. Policijska služba tvrdi da je bilo 127 kandidata koji su svi bili jednako prikladni za radno mjesto. Policija u Cheshiru bila je među policijskim službama koje su prije nekoliko godina kritizirane zbog nedovoljnog broja crnih službenika. Od tada su poduzeli mjere da osiguraju raznolikost u uredu, vezane uz rasne, spolne i seksualne razlike. "Obaviješteni smo o ishodu i pregledat ćemo dokumente tijekom slijedećih dana", izjavio je glasnogovornik policije, prenosi Telegraph.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu